Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eenderde verzorgenden: ‘Te oud voor verpleegkundige’

Een op de drie verzorgenden voelt zichzelf te oud om door te leren voor verpleegkundige. Bijna een kwart wil verzorgende blijven, omdat dit ‘een mooier beroep is'.
oud

Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website http://www.tvvonline.nl/ hield. De vraag was: overweeg jij om door te leren voor verpleegkundige? ‘Nee, ik vind verzorgende een mooier beroep’, antwoordde 23 %. ‘Nee, ik ben daar te oud voor’, zei 32% van de stemmers. ‘Nee, maar wel als ik er geld voor zou hebben’, liet vier procent weten.

 

Ja-stemmers

Van de stemmers wilde in totaal 42% doorleren voor verpleegkundige. ‘Ik ben er zelfs al mee bezig’, antwoordde acht procent. Meer dan een kwart (26%) omdat ze zich ‘graag verder wil ontwikkelen.’Acht procent wilde zo snel mogelijk verzorgende af zijn: ‘Want verzorgende zijn is veel te zwaar en onderbetaald.’ In totaal stemden 758 personen.

 

Nooit te oud

Volgens docent Sietske Posthuma hoeven verzorgenden zich niet beperkt te voelen door hun leeftijd: ‘Er is geen maximum leeftijd verbonden aan het volgen van een opleiding tot verpleegkundige.’ De docent verpleegkunde aan de ROC ASA heeft in haar bbl-klasjes genoeg ‘oudere’ leerlingen: ‘Veel zijn al ver in de veertig. De oudste leerling die ik ooit had was zestig, maar dat was bij de opleiding helpende niveau 2. Dat komt verder nooit voor.’

 

Hogere drempel 

Posthuma denkt dat oudere verzorgenden de nieuwe opleidingsmethodes misschien als een hogere drempel ervaren om door te leren. ‘Het onderwijs ziet er nu heel anders uit dan twintig jaar geleden. Toen zat iedereen in de schoolbanken en gebeurde alles klassikaal. Tegenwoordig wordt er veel meer zelfstandigheid verwacht, vul je je zorgportfolio aan en werk je in groepjes. Daarnaast moeten verzorgenden die de BBL opleiding doen, hier eerst een baan in de zorg voor hebben.’

 

Bron: http://www.tvvonline.nl/

 

Stem mee op de nieuwe poll: hoe word jij (verzorgende ig) het liefst genoemd?

1 REACTIE

  1. Ik denk dat we respectvol met elkaar de zorg voor de patienten zo goed mogelijk uit moeten voeren. Ieder heeft daarin zijn taken. Laten we elkaar daar wel in waarderen.
    Ik ben als oude rot (58 jaar) vanuit de ziekenverzorging zelf bij gaan scholen en nu al enige jaren mbov 4 verpleegkundige. Ik wil best doorleren . De maatschappij en organisaties zitten echter niet te wachten op de oudere verpleegkundigen. Het wordt steeds moeilijker om aan nieuwe contracten te komen om te kunnen blijven werken. Tot op heden hou ik mijn scholingen goed bij. Het is jammer dat deze flex maatschappij zo omgaat met gemotiveerde mensen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.