Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

EenVandaag doet undercoveractie in de thuiszorg

Uit een undercoverreportage van actualiteitenprogramma EenVandaag blijkt wederom dat huishoudelijk medewerkers van verschillende thuiszorginstellingen regelmatig verpleegkundige taken uitvoeren.
EenVandaag doet undercoveractie in de thuiszorg

De reportage over ongeschoolde verpleegkundigen in de thuiszorg is vanavond op televisie. Met de verborgen camera laat Eenvandaag zien dat een uitzendkracht, in eerste instantie ingezet om huishoudelijke taken te doen, onder meer verantwoordelijk wordt gemaakt voor de verstrekking van medicijnen en het assisteren bij zelfinjecties.

Medicatieveiligheid thuiszorg en verpleeghuis
De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwde in september 2010 al voor de medicatieveiligheid in verpleeghuizen en de thuiszorg. Door verkeerde toediening van medicijnen zouden jaarlijks 16.000 patiënten onnodig in het ziekenhuis belanden. In EenVandaag reageren de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de betrokken thuiszorgorganisatie, Zorggroep Charim, op de beelden.

Misstanden in de thuiszorg
EenVandaag wijdde al eerder een uitzending over de misstanden in de thuiszorg, naar aanleiding van een vernietigend rapport van de IGZ in 2009. Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal zei in juni al dat zorgverleners zich presenteren als verpleegkundige terwijl zij daarvoor niet de vereiste diploma’s hebben. Verder werd in de thuiszorg fraude en oplichting gepleegd, en was er gebrek aan controle en gevaar voor cliënten bij nieuwe bedrijven in de thuiszorg. Van der Wal destijds: ‘Als je kerstkaarten wilt verkopen in Nederland dan heb je een vergunning nodig, voor thuiszorg is dat niet het geval. Het is schrijnend dat medewerkers thuiszorg niet weten hoe een infuuspomp werkt, schrijnend dat men niet weet hoe medicijnen vermalen moeten worden voor gebruik in infuus. Men heeft niet de juiste diploma’s, is niet voldoende bijgeschoold, is de Nederlandse taal niet machtig, men heeft geen verklaring van goed gedrag.’

EenVandaag
Door: redactie Nursing

18 REACTIES

 1. Dat Nursing zo’n slecht en ongenuanceerd artikel gewoon overneemt…. daar snap ik niks van. Bovendien is heel de berichtgeving tendentieus.
  Neem de voorbeelden van medicijnen verstrekken en helpen bij zelfmedicatie. Dit zijn helemaal geen verpleegkundige taken dus in feite mag iedereen die doen. Of dat verstandig is dat is een heel ander verhaal maar zo liggen nou eenmaal de feiten. Laten we maar eens snel de wet BIG veranderen want daar heb je nu echt helemaal niets aan.
  In de politiek huilen ze nu ineens krokodilletranen maar daar is het probleem toch echt ontstaan. Er moet steeds meer met minder geld. En denk eens aan al die fijne effecten van de wet WMO. Deze aanbestedingen leiden maar tot 1 ding; de goedkoopste aanbieder krijgt de opdracht. Tja,…. is het dan raar dat de kwaliteit van de zorg achteruit loopt? Nee, dat is niet raar want daar heb je dan zelf om gevraagd.

 2. Lees alle reacties
 3. helaas dat dit gebeurt. dat betreur ik, maar ik moet wel zeggen dat er bij mijn instelling de functie die je mag doen uitvoerd en niet meer! er wordt bij mijn thuiszorg echt wel gekeken wat je wel en niet mag! helaas zullen er wel altijd medewerkers zijn die “denken”dat ze meer kunnen en misschien zeggen dat ze dat ook mogen doen????

 4. Het probleem is dat in deze tak van sport de managers en directeuren gewoon weg veel te veel verdienen.
  Er is namelijk geen concurrentie, niemand wil dit product, niemand wil ziek zijn.
  Wel eens ergens een reclame bord gezien met daarop? ; koop twee bedden gratis invaliditeit naar keus!
  Deze zieke mensen zijn er en er komen er steeds meer bij, maar een dure manager is niet nodig.
  Het is belachelijk lage salaris van de verpleegkundige is de grondslag van alle problemen.
  Stel eens de vraag aan u zelf, zwaar werk vaak vieze omstandigheden en soms patiënten die aan een geestelijke afwijking leiden.
  Of de hele dag op je gemak dozen stapelen in een productie bedrijf, en dat voor minstens hetzelfde salaris.
  Eigenlijk hebben we het hier over scheef verdienen.

 5. Mijn man heeft een indicatie persoonlijke verzorging t.b.v.ADL zorg, douchen etc. De achterliggende aandoening is een dwarsleasie. In het berg kwamen er HBO opgeleide verpleegkundige i.v.m. de complexiteit. Iedere dag dien je het lichaam te observeren op afwijkingen. In de loop van de 3 jaar hebben we het opleidingsniveau van de medewerkers omlaag zien gaan. Medewerkers die met de meest goede bedoelingen niv. 2 en 3 halen , maar het totale overzicht van het handelen missen. Hierdoor moet mijn man iedere keer uitleggen wat ze moeten doen, waarom ze het moeten doen en hoe ze het moeten doen. Ik heb zelf al het zorgdossier bijgewerkt maar daar wordt slecht in gekeken. Toch betaal ik nog steeds hetzelfde tarief. Wijkverpleegkundige zijn de afgelopen tijd langzaam ontslagen. Coördinatie van zorg wordt aan ons overgelaten terwijl dat bij de wijkverpleegkundige hoort.
  De indicatie klopt alleen de inzet van het personeel wordt door de thuiszorg veranderd. Ik geef ook nog les op een ROC en zie dat ik aan niveua 2 medewerkers een cursus moet gaan geven over medicatie verstrekking!!! Waar blijft de controle op kwaliteit

 6. Het valt op dat de mensen die niet zelf werken in deze sector beter begrijpen wat wel en niet kan dan zij die moeten bepalen wat risicovol is. Deze week kwam ik erachter dat dialyse via het buikvlies een handeling is die geindiceerd wordt als persoonlijke verzorging, evenals sondevoeding geven. Daar valt mijn mond van open.

 7. Dit is al een paar jaar aan de gang dat personeel niet bevoegd en niet bekwaam verpleegtechnische handelingen loopt te verrichten. Sommige huishoudelijke krachten vinden dit ook prachtig. Maar wat als er iets fout gaat en men strafrechtelijk vervolgd wordt!!!!

 8. Heb de uitzending net gezien. Vind het alles behalve grappig. Het doet aan geen van de betrokkenen goed.
  Collega’s van de huishoudelijke dienst hebben hun eigen kwaliteiten en zijn in die hoedanigheid al heel hard nodig.Verzorgende en verpleegkundige weer op hun gebied.
  Beter was het geweest als een vandaag eens de volgorde en toekennen van een indicatie was nagegaan. Wanneer krijgt iemand zorg, hoe verloopt de procedure en wat als iemand ook nog graag wil eten. Dat is pas een bureaucratisch geneuzel waar patiënt de dupe is van administratieve rompslomp.Als we het hebben over misstanden en daarbij onnodig geldverspilling en niet capabele mensen weet ik nog wel meer dan een filmpje van drie minuten. Mensen op de werkvloer weten heus wel dat sommige dingen niet kunnen, maar wie geeft de zorg dan? Je zegt geen nee, als je weet dat als jij het niet doet er niemand anders is. Dat zou wel moeten, maar mensen werkzaam in de zorg, zijn dat niet voor niets. Het is al erg genoeg dat er maar 15 minuten staat om iemand te wassen. Geen praatje niets extra’s.’ts om er triest van te worden.

 9. Hahahahahahaha, ik zie het al voor me, ik met de vijzel de paracetamol malen en dan met water mengen en dan met een spuitje via de zijlijn van een infuus bijspuiten ofzo??? Wie waren er nu niet geschoold?? Tsjonge tsjonge tsjonge……. ppppppppfffffffffff wat word ik hier moe van zeg. Er zal heus wel het een en ander niet goed gaan, maar ja, dat krijg je ervan als er bezuinigd moet worden!

 10. Wat een onzin, de indicatiestelling is ook niet voor verpleegkundigen als het gaat om het verstrekken van medicatie wat anderen ook al zeggen.
  Nederland bezuinigd op de zorg, dan is dit het grote gevolg… alles moet steeds goedkoper eist de zorgverzekering enz enz

 11. toch pijnlijk, dat huishoudelijke hulpen worden ingezet voor zaken waar ze niet voor zijn opgeleid en als er ongelukken gebeuren, ze niet verantwoordelijk voor kunnen worden gehouden. Aan de andere kant, Nederland krijgt de zorg waar ze voor wil betalen. Goedkoop kan zomaar duurkoop blijken te zijn…

 12. en wat betreft het medicijnen verstrekken: dit is allang geen expliciet verpleegkundige handeling meer: er wordt geen verpleegkundige indicatie voor gegeven, zelfs al niet meer voor het uitzetten van de medicatie. Laten ze daar dan eerst maar eens naar kijken: de thuiszorg wordt inderdaad op deze manier uitgehold.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.