Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eenvijfde medicatievoorschriften ouderen niet optimaal

Twintig procent van de medicatievoorschriften voor ouderen blijkt niet optimaal te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC en Nivel.

Dit meldt AMC. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PloS ONE. Samen met andere onderzoekers bestudeerde Dedan Opondo van de afdeling Klinische Informatiekunde artikelen over de kwaliteit van medicatievoorschriften in de eerstelijns gezondheidszorg bij senioren die ouder dan 65 jaar zijn.

 

Anti-depressivum

Opondo concludeert hieruit dat eenvijfde van deze voorschriften niet optimaal is.  ‘Dat wil zeggen dat in een op de vijf gevallen de arts de keuze heeft voor een andere, betere optie.’ Volgens de literatuurstudie gaat het bijvoorbeeld om medicijnen als difenhydramine en amitriptyline (een anti-depressivum). Een digitaal voorschrijfsysteem zou kunnen helpen om medicatievoorschriften te verbeteren.

 

Bron: AMC / Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.