Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eenvijfde ouderen liefst naar verzorgingshuis

Een op de vijf ouderen wil liever in een verzorgingshuis wonen dan alleen zelfstandig thuis. Zorgondernemers kunnen daarop inspelen met nieuwe zorg- en woonvormen.
Eenvijfde ouderen liefst naar verzorgingshuis
Foto: Roos Koole (ANP)

Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar een op de vijf ouderen woont liever in een beschermde woonvorm te vergelijken met het “oude”verzorgingshuis. Dat blijkt uit een onderzoek van kennisorganisatie Platform 31. De ouderen willen niet alleen wonen en zijn bovendien op zoek naar een veilige woonvorm, met een zorg- en dienstenpakket.

Langer zelfstandig thuis

‘Deze ouderen willen veiligheid en dat er hulp komt als ze vallen. En ze willen een levendige woonomgeving’, zegt Penny Senior van het Aedes-ActiZ kenniscentrum in de Volkskrant. Verzorgingshuizen worden niet meer gefinancierd door de overheid. Ouderen moeten langer zelfstandig thuis wonen met een meer of minder uitgebreid pakket voor zorg thuis. Maar ouderen zelf denken daar dus anders over. Het aantal ouderen dat in een beschermde woonvorm wil wonen, wordt met de vergrijzing alleen maar meer, aldus de onderzoekers. Zij onderzochten twaalf woon-zorgexperimenten in voormalige verzorgingshuizen.

Investering

Zorgorganisaties kunnen inspringen op de behoefte onder ouderen om beschermd te wonen, aldus Aedes-ActiZ. Ze kunnen een zorg- en dienstenpakket voor zo laag mogelijke kosten aanbieden. Maar zo’n investering is alleen rendabel als het voormalige verzorgingshuis niet ingrijpend hoeft te worden verbouwd, aantrekkelijk is gelegen en als er minimaal zeventig appartementen continu verhuurd worden.

Dienstenpakket

De kosten voor het wonen in zo’n woon-zorgcomplex zijn niet gering. Een dienstenpakket met bijvoorbeeld een alarmering, maaltijden en schoonmaak kost al gauw zo’n 500 euro per maand. Ook moeten de zorgorganisaties nieuwe bewoners werven. Om de kosten te drukken zetten zorgorganisaties vaker vrijwilligers en mantelzorgers in en personeel met een flexibel dienstverband. In regio’s waar sprake is van een krimpende bevolking, blijkt deze nieuwe woon- en zorgvorm lastig rond te krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.