Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eenzame opsluiting mag in 2012 niet meer

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vraagt van ggz-instellingen in 2012 geen eenzame opsluiting meer toe te passen.
separatiecel

 

Ggz-instellingen zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd het aantal separaties van psychiatrische patiënten drastisch terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van de IGZ.

 

Vermindering

Het aantal separaties is wel afgenomen, maar de afname stagneert. In 2009 werd de voorgenomen vermindering van het aantal separaties wel nog gehaald: er waren 10 procent minder separaties. In 2010 was de afname was 5,5 procent. Die stagnatie zet door in 2011.

 

Eenzame opsluiting

De IGZ vraagt nu van ggz-instellingen dat zij per 2012 geen eenzame opsluiting meer toepassen. Alleen als er sprake is van separeren met 24-uurs toezicht door bijvoorbeeld camerabewaking of hand-in-handbegeleiding kan de separeercel nog worden gebruikt. De verpleegkundige moet dan wel aantonen dat separeren noodzakelijk is voor een patiënt. En dan moet de verpleegkundige zich volgens de IGZ tot het uiterste inspannen om de separatie zo kort mogelijk te laten duren. Het wordt verplicht gesteld om andere en externe hulpverleners op vaste tijdstippen te consulteren over de situatie van de patiënt. De inspectie gaat steekproefsgewijs na of de genoemde maatregelen worden uitgevoerd.

 

Voorbeeld

GGZ Nederland heeft laten weten dat deze regels moeten worden doorgevoerd bij de aangesloten instellingen.

De IGZ noemt in haar rapport het voorbeeld van de opnameafdeling Siependaal in Tiel waar het doel is om het separeren te voorkomen. Een van de middelen die Siependaal daarvoor inzet is een intensive care unit. Wanneer de veiligheid van de patiënt of de omgeving op de reguliere afdeling niet meer te garanderen is, verhuist de patiënt naar de intensive care unit. Verpleegkundigen gaan mee naar de unit en blijven bij de patiënt. In uitzonderlijke situaties vindt separatie wel plaats, maar is er altijd een verpleegkundige in de nabijheid zodat het contact behouden blijft.

 

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.