Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eerste Coeliakiepoli voor kinderen geopend

Het Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is als eerste begonnen met een speciale Coeliakiepoli.
Eerste Coeliakiepoli voor kinderen geopend

Met deze nieuwe poli hoopt het LUMC diagnostisering te versnellen. Coeliakie komt veel voor: 1 op de 100 kinderen heeft de ziekte. Hoe vroeger de aandoening wordt vastgesteld, hoe beter en sneller de gevolgen kunnen worden beperkt of zelfs voorkomen. Onbehandeld coeliakie kan op lange termijn onder meer botontkalking, onvruchtbaarheid of kanker veroorzaken. Ouders kunnen hun kinderen, na verwijzing door huis- of jeugdarts, direct zelf aanmelden via de website www.lumc.nl/coeliakiepoli.

Overgevoeligheid
Coeliakie is een chronische ziekte die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een onderdeel van de eiwitten uit granen, gebruikt in het dagelijks voedsel in Nederland, zoals tarwe, rogge en gerst. Bij kinderen met coeliakie raakt de binnenkant van de dunne darm beschadigd als deze in aanraking komt met gluten. Hierdoor worden de bouwstoffen uit de voeding niet meer goed opgenomen, hetgeen diarree, gewichtsverlies, groeiachterstand, braken, buikpijn en/of een opgezette buik kan veroorzaken. Vaak zijn de symptomen echter niet zo duidelijk, waardoor de diagnose makkelijk kan worden gemist.

Glutenvrij dieet
Alle gevolgen van coeliakie kunnen worden behandeld met het volgen van een dieet zonder gluten: het glutenvrije dieet. Door het volgen van het dieet zullen de klachten verdwijnen en zal de dunne darm zich herstellen. Kinderen knappen heel goed op na het starten van het dieet. De opening van de Coeliakiepoli vond plaats tijdens de viering van het 7e lustrum van de patiëntenvereniging, de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

LUMC
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.