Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Delierunit van Nederland gestart

Het Vlietland ziekenhuis in Schiedam is een Delierunit gestart. Op deze speciale unit binnen de verpleegafdeling Geriatrie krijgen cliënten met delier 24 uur per dag intensieve zorg van een verpleegkundige.

Afdelingshoofd Annet Hengst is enthousiast: ‘Het loopt goed, we merken dat het delier sneller afvlakt’, vertelt zij aan Nursing, vakblad voor verpleegkundigen. Het ziekenhuis is naar eigen zeggen het eerste in Nederland dat werkt met een delierunit. De afdeling was bezig met het verbeteren van de zorg voor delirante patiënten. Volgens het huidige protocol in veel ziekenhuizen kun je de patiënten het beste in een eenpersoonskamer verplegen. Maar hier is vaak geen ruimte voor.

 

Overgewaaid uit de VS 

Hengst: ‘We zagen het idee voor een vierpersoonskamer met 24-uur aanwezigheid van een verpleegkundige voor het eerst in de Verenigde Staten. Een van onze geriaters en een verpleegkundige zijn daar twee jaar geleden op werkbezoek geweest. Wij doen het wel anders, de patiënten worden daar zwaar gesedeerd en dat willen wij niet.’ Ook is de unit in het Vlietland ziekenhuis bedoeld voor kwetsbare ouderen terwijl in Amerika ook patiënten met onttrekkingverschijnselen van alcohol of drugs liggen.

 

Succes
Tot nu toe loopt de unit erg goed, volgens het afdelingshoofd. ‘We liggen constant vol. Er liggen niet alleen geriatrische patiënten maar ook bijvoorbeeld postoperatieve patiënten van de afdeling chirurgie.’ Deze patiënten gaan weer terug zodra het delier afvlakt. Ze zijn dan nog niet helemaal op hun oude niveau maar worden vervolgd door de geriatrisch verpleegkundige. ‘Tot nu toe hebben we nog maar één patiënt met een terugval gehad,’ aldus Hengst.

 

Bron: Nursing
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.