Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste diabetesverpleegkundige promoveert

Hanneke Hortensius promoveert op 15 mei aande Rijksuniversiteit Groningen als eerste diabetesverpeegkundige in Nederland.
Hanneke Hortensius

Hortensius deed onderzoek naar zelfcontrole van bloedglucose. Zij ontdekte dat ‘vieze’ vingers tot onbetrouwbare bloedglucosewaarden leidden wanneer de patiënt de eerste bloeddruppel gebruikt. Wanneer de patiënt de handen wast voordat hij bloed prikt dan is de eerste druppel wel betrouwbaar. Als de handen niet zijn gewassen, dan is het beter om de eerste druppel weg te vegen en de 2e te gebruiken. De handen mogen dan niet zichtbaar vies zijn of in aanraking zijn geweest met een suikerhoudend product.

 

Veel mensen met diabetes meten minder vaak hun bloedglucosewaarden dan in de richtlijnen wordt voorgeschreven. Hortensius interviewde 28 mensen met diabetes 1 en 2 over hun ervaringen met en beleving van de zelfcontrole. Hieruit blijkt dat de beleving samen met omgevings- en persoonlijke factoren bepaalt hoe iemand omgaat met zelfcontrole.

Mensen richten zich niet alleen op een goede diabetesinstelling. Maar zij zoeken een balans tussen het een goede instelling en het kwaliteit van leven. Verder ervaren mensen zelfcontrole niet altijd als een hulpmiddel. Ze kunnen het kan ook als last ervaren omdat het hen bijvoorbeeld steeds opnieuw confronteert met hun diabetes. Hortensius ontwikkelde een vragenlijst waarmee patiënt en verpleegkundige de positieve en negatieve beleving van zelfcontrole en de aandachtspunten in kaart kunnen brengen.

 

Tot  slot laat het onderzoek zien dat een maandelijkse controle voldoende is voor mensen met diabetes 2 die goed en stabiel zijn ingesteld met een eenmaal daagse insulinetherapie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.