Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste evidence based behandeling voor vermoeidheid door hersenletsel

Er is een eerste evidence based behandeling voor mensen die na het oplopen van hersenletsel last houden van chronische vermoeidheid. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Rehabilitation.

De onderzochte behandeling heet Cognitive and Graded Activity Training (COGRAT). De behandeling duurt ongeveer 12 weken en wordt in kleine groepjes gegeven. De betrokkenen ontwikkelen compensatiestrategieën en leren beter omgaan met hun energie. Tegelijkertijd wordt er via de activiteiten (krachttraining, looptraining, oefeningen thuis) aan conditieopbouw gedaan. De resultaten zijn veelbelovend. De behandeling wordt nu in een aantal ziekenhuizen en revalidatiecentra aangeboden. De onderzoekers zoeken momenteel financiering voor meerdere vervolgstudies.

 

Energie

‘Er is niet zozeer sprake van herstel van het hersenletsel, maar de patiënt leert op een andere wijze omgaan met de batterij die niet meer goed werkt’, vertelt professor. Luciano Fasotti. ‘Omdat het hersenletsel de batterij beschadigd heeft, en we de hersenen helaas nog niet kunnen herstellen, is dit wat we nu kunnen doen, en dat werkt. Mensen hebben er minder last van en zijn minder moe, omdat ze zo leren hun aanwezige energie beter te gebruiken.’

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Hersenstichting

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.