Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste stap naar vergelijken kankerbehandelingen

Om patiënten inzicht te geven in zorg voor kanker, heeft het Antoni van Leeuwenhoek kwaliteitsdashboards over de vijf grote kankersoorten online gezet.
kanker.jpg
Patiënten hebben meegedacht over de invulling van de kwaliteitsdashboards. - Foto: iStock

De dashboards laten per kankersoort zien hoe patiënten de zorg en behandeling specifiek voor die tumorsoort waarderen (patiënttevredenheid), hoeveel patiënten er worden behandeld (bekwaamheid), hoe de behandelresultaten eruit zien (kwaliteitsindicatoren en overlevingscijfers) en de wachttijden. Ook is er per kankersoort specifiek aandacht voor de innovatie in de behandeling.

Vijf kankersoorten

De volgende kankersoorten komen aan bod in de kwaliteitsdashboards: borstkanker, longkanker, prostaatkanker, melanoom en dikke darmkanker. Prof. dr. Emile Voest,  oncoloog en medisch directeur: ‘Als Antoni van Leeuwenhoek vinden we het belangrijk om transparant te zijn. Wij realiseren ons dat het voor patiënten nu soms nog moeilijk te duiden zal zijn wat de waarde is van sommige gepubliceerde getallen – wij hopen echter dat wanneer andere (kanker)centra dit nu nog unieke voorbeeld volgen het voor patiënten mogelijk wordt om echt te kunnen vergelijken. Een belangrijke ambitie van dit initiatief is immers om patiënten te steunen bij het maken van een keuze voor het ziekenhuis waar zij behandeld willen worden.’ Het Antoni van Leeuwenhoek betrok patiënten nadrukkelijk bij het tot stand komen van de dashboards; zij dachten mee over welke informatie wordt aangeboden, en over het ontwerp. 

Klik hier om de dashboards te bekijken >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.