Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste vaccinatiepoli baarmoederhalskanker

Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal opent volgende week als eerste een poli waar tienermeisjes zich kunnen laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie kost 375 euro.

Rijksvaccinatieprogramma
Het Franciscusziekenhuis loopt daarmee vooruit op de mogelijke opname van het vaccin in het rijksvaccinatieprogramma. Dan wordt het gratis voor meisjes van 12 tot en met 16 jaar oud. De Gezondheidsraad gaf hierover een positief advies, maar minister Klink van Volksgezondheid heeft hierover nog geen definitief besluit genomen. In België krijgen jonge meisjes de vaccinatie wel vergoed.

HPV
De vaccinaties werken het best bij meisjes die nog niet seksueel actief zijn en beschermen tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat is een zeer besmettelijk virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam de infectie zelf op. Maar bij een langdurige HPV-infectie bestaat de kans op baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar. In Nederland heeft het uitstrijkje een belangrijke rol gespeeld bij het terugdringen van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker. Toch wordt jaarlijks bij ongeveer 600 tot 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld.

Meest gestelde vragen
In het juli/augustus-nummer van Nursing behandelen we de meest gestelde vragen over HPV, baarmoederhalskanker en de vaccinatie.

Door: Leendert Douma | Redactie Nursing
BN/De Stem

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.