Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste ‘vergrijzingsdeskundige’ studeert af

Fontys Hogeschool Verpleegkunde levert deze maand de eerste afgestudeerde toegepast gerontoloog van Nederland af op de arbeidsmarkt: Ilse Schoormans. Zij mag zich vanaf nu ‘vergrijzingsdeskundige' noemen.

De nieuwe ‘vergrijzingsdeskundigen’ kunnen bijvoorbeeld gemeenten, bedrijven en instellingen helpen om beter in te spelen op hun ouder wordende doelgroep. Toegepast gerontologen richten zich op de vergrijzing en ontgroening en bestuderen senioren in de leeftijd van 50+ tot 100+. Ze worden opgeleid als generalisten waardoor ze op meerdere domeinen kunnen ondersteunen. De accenten liggen op wonen, vrijetijdsbesteding, arbeid, welzijn, maatschappelijke participatie en zorg.

 

Meer actieve 50-plussers

De groeiende behoefte aan dergelijke nieuwe professionals is het gevolg van maatschappelijke en demografische veranderingen en de transformatie die de vijftigplusser in de afgelopen jaren heeft ondergaan. Anders dan pakweg dertig jaar geleden maken vijftigplussers nog volop deel uit van de maatschappij. Ze werken, reizen en sporten en zijn een koopkrachtige en mondige groep.

 

Adviseren

Tegelijkertijd kunnen mensen minder snel een beroep doen op allerlei voorzieningen en worden ze geacht langer voor zichzelf te zorgen en bij problemen hun eigen netwerk aan te spreken. Toegepast gerontologen adviseren de doelgroep en bieden begeleiding bij de uitvoer van het overheidsbeleid. Daarnaast kunnen zij bijvoorbeeld stafmedewerker worden op het gebied van wonen/kwaliteitszorg bij een stichting/instelling of overheid. Of een personeelsafdeling van een bedrijf adviseren over hoe zij de werkomgeving kunnen aanpassen voor oudere werknemers.

 

Stigma opheffen

Ilse Schoormans (27) uit Eindhoven studeert deze week af als eerste toegepast gerontoloog van Nederland. Ze volgde de studie in deeltijd na eerst als verpleegkundige te hebben gewerkt. ‘Ik merkte dat er vaak nog heel stigmatiserend wordt gedacht over ouderen en ouder worden, terwijl dat in mijn beleving helemaal niet meer klopt met de realiteit. Mensen willen bijvoorbeeld ook helemaal niet meer worden aangesproken als ‘ouderen’ of ‘senioren’, omdat zij zich helemaal niet zo voelen. Die woorden probeer ik in mijn communicatie dus zoveel mogelijk te vermijden.’

 

Bron: Fontys

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.