Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eerste verpleegkundige richtlijn bij beroerte

Het UMC Utrecht lanceert aanstaande vrijdag de eerste evidence based verpleegkundige revalidatierichtlijn ter ondersteuning bij de dagelijkse zorg van patiënten met een beroerte.
Eerste verpleegkundige richtlijn bij beroerte

Aan de richtlijn hebben ongeveer honderd verpleegkundigen en andere zorgprofessionals uit 33 Nederlandse zorg- en onderwijsinstellingen meegewerkt. De richtlijn wordt gepresenteerd tijdens het symposium Zorg is therapie in beweging.

De eerste
Dit is de eerste evidence based verpleegkundige revalidatierichtlijn ter ondersteuning voor de dagelijkse zorg van patiënten met een beroerte. De kracht van de richtlijn is dat de kennis overzichtelijk gebundeld is, en praktische handvatten heeft voor de praktijk. Bovendien krijgt de rol van verpleegkundigen in de zorg van patiënten met een beroerte met deze richtlijn een stevige inhoudelijke en wetenschappelijk gefundeerde basis.

Training
De richtlijn benadrukt dat juist het functioneel, doel- en taakgericht oefenen van positieve invloed is op het herstel van patiënten met een beroerte. Het is van groot belang dat verpleegkundigen de dagelijkse zorg als training zien, – en de kans grijpen om tijdens het zorgen voor de patiënt hem of haar bepaalde activiteiten te laten oefenen.

Ondervoeding
Het thema Voeding is één van de elf thema’s uit de Verpeegkundige Revalidatierichtlijn Beroerte, de papieren versie van Nursing besteedde hier in het januarinummer uitgebreid aandacht aan. Onder dit bericht kun je het artikel downloaden.

Depressie
Ook de aanwezigheid van depressie wordt in veel gevallen niet herkend bij patiënten met een beroerte. In de richtlijn zijn er een aantal screeningsinstrumenten aanbevolen die verpleegkundigen kunnen toepassen om depressie vast te stellen, zodat deze patiënten verder verwezen kunnen worden naar de psycholoog of psychiater voor verdere behandeling. Zo kunnen verpleegkundigen effectiever en efficiënter handelen.

Samenwerking
De richtlijn is een samenwerkingsproject tussen het Lectoraat verpleegkundige en paramedische zorg voor mensen met chronische aandoeningen van de Hogeschool Utrecht, de divisie Hersenen van het UMC Utrecht, en Landspítali University Hospital in IJsland.

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.