Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eigen bijdrage voor spoedzorg werkt niet’

Een eigen bijdrage van patiënten vragen voor spoedzorg gaat niet werken. Dit denkt Frans de Voeght, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV).
'Eigen bijdrage voor spoedzorg werkt niet'

Vorige week stelden onderzoekers van het NIVEL dat de toeloop bij de spoedeisende hulpposten zal afnemen als onterechte bezoekers daarvoor moeten betalen. Hoe meer mensen moeten gaan betalen, des te minder ze naar de spoedeisende hulp zullen gaan.

Dure zorg
De Voeght, naast voorzitter van de NVSHV ook hoofd van de afdeling Spoedeisende Hulp van Medisch Centrum Haaglanden, vindt het een gevaarlijk idee. ‘Spoedzorg moet voor iedereen toegankelijk blijven. Een systeem dat uitstel en/of afstel bevordert, kan op termijn veel duurder uitpakken. Bovendien laten patiënten zich er echt niet door afschrikken. Mensen raken nu ook – een deel van – hun eigen bijdrage kwijt bij een bezoek aan de tweede lijn.’

Spoedzorg moet toegankelijk zijn
Triage aan de deur zou een oplossing kunnen zijn, denkt De Voeght. Maar hij is enthousiaster over een vast tarief voor basiszorg. ‘Dus geen dure consulten, als het een eenvoudige behandeling betreft.’  Als er per se kosten bespaard moeten worden, kan dat ook door bijvoorbeeld verpleegkundigen of nurse practitioners op een SEH/spoedpost in te zetten. ‘Niet iedereen hoeft immers door een dokter gezien te worden.’

Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.