Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen voordeur in verzorgingshuis succes

Ouderen met dementie of psychiatrische problematiek kunnen in een zorginstelling baat hebben bij een gepersonaliseerde voordeur die lijkt op de voordeur van een vroegere woning.
Dankzij de eigen voordeur voelt de dementie cliënt zich eerder thuis.
Dankzij de eigen voordeur voelt de dementie cliënt zich eerder thuis.

Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut. De persoonlijke voordeuren (‘true doors‘) zijn stickers met de afbeelding van een oude bekende voordeur van de bewoner. Hiermee kan de bewoner makkelijk zijn/haar appartement terugvinden en het versterkt het thuisgevoel in de zorginstelling.

Lees hier het interview dat we hadden met Rahzeb Choudhury van True doors. ‘Verzorgenden kunnen bewoners op de true doors attenderen.’ Lees meer >>

Het onderzoek laat zien dat ’true doors’ een positieve impact kunnen hebben op de bewoners, verzorgenden en familieleden. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat ’true doors’ het ophalen van herinneringen kunnen stimuleren bij bewoners, een belangrijke bezigheid die kan leiden tot meer welbevinden.  Het onderzoek werd uitgevoerd op zorglocatie D’n Aok, onderdeel van Zorggroep Charim te Veenendaal. Op deze zorglocatie wonen zowel ouderen met dementie als psychiatrische problematiek.

Download hier het hele rapport van het onderzoek

Naast de true doors worden er veel meer inspirerende dingen bedacht voor mensen met dementie, zoals het zingende zebrapad of de gratis tipkaart voor mantelzorgers. Klik hier voor tien inspirerende ideeën voor mensen met dementie >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.