Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Eindbod ziekenhuis-cao respectloos’

Vakbonden wijzen het eindbod van werkgevers (NVZ) af voor de nieuwe cao ziekenhuizen. Afgelopen vrijdag stelde de NVZ onder andere minder loonsverhoging voor dan de bonden. De NVZ wil ook dat vakbonden hun leden niet bijstaan over achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT).
1-verpleegkundigen-gang-272x272.jpg

Vakbond FNV Zorg & Welzijn spreekt van een respectloos aanbod richting de werknemers. Dit zou niet passen bij de hoge werkdruk en het tekort aan personeel. ‘Werkgevers zouden er alles aan moeten doen om te investeren in hun huidige personeel en meer jongere werknemers aan te nemen’, aldus bestuurder Elise Merlijn in een persbericht van FNV Zorg & Welzijn.

Ook de andere vakbonden leggen zich niet neer bij het eindbod. ‘Nu’91 is teleurgesteld in dit schamele eindbod van de werkgevers’, zegt cao-onderhandelaar Rolf de Wilde op de website van Nu’91. Vakbond CNV Publieke Zaak wijst het aanbod ‘resoluut af’. Volgens FBZ was het cao-overleg vrijdag ‘abrupt afgebroken’ toen NVZ het eindbod op tafel legde. De bonden bespreken woensdag met elkaar wat de vervolgstappen zijn.

Zie ook: NU’91 start tientallen rechtszaken tegen ziekenhuizen 

Loonsverhoging

Het belangrijkste geschil gaat volgens CNV Zorg & Welzijn over het salarisbod voor 2017. De werkgevers willen een verhoging van 1,5% vanaf 1 juli 2017 en een verhoging van 1,75% vanaf 1 juli 2018. Verder bieden zij drie keer een eenmalige uitkering aan van € 125 bruto.  

De bonden vroegen om een verhoging van 2,5% vanaf 1 januari 2017. ‘Daarmee is het bod niet alleen te laag, maar missen we ook een half jaar loonsverhoging’, zegt bestuurder Joost Veldt in het persbericht van CNV Zorg & Welzijn. Volgens Nu’91 betalen werknemers de voorgestelde verhoging deels uit eigen zak door een verandering van de opbouw van de eindejaarsuitkering en vakantiegeld.

ORT

Werkgevers bieden een vergoeding van 8,3% over ORT die daadwerkelijk verdiend was in 2012, 2013 en 2014. Vakbonden moeten dan wel afzien van juridische bijstand aan leden. Een onaanvaardbare eis, vinden de meeste vakbonden.

AVL betaalt alle medewerkers ORT over verlof terug
Het Antonie van Leeuwenhoek (AVL) heeft besloten aan de medewerkers die nu in dienst zijn en ORT ontvangen een nabetaling te doen van vakantie-ORT >>

Generatiepact

Volgens FBZ is tijdens de onderhandelingen ook veel gesproken over het zogenaamde generatiepact dat de vakbonden graag willen voeren. Dit is een regeling waarbij werkgevers oudere werknemers (58+) stimuleren om minder te gaan werken zodat zij plaats maken voor jongere werknemers. De werkgevers willen hier geen beloftes over doen.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wanneer ik nog moest kiezen ging ik niet de zorg in. Doe dit werk met liefde en plezier vanaf mijn 16e. Heb in verschillende instellingen gewerkt. Overal haal je wat en laat je wat.
  Momenteel 61 en werk nog.
  Heb werkdruk zien toenemen, scholingen en cursussen gevolgd. Daar blijf je kundig bij.
  Het valt mij wel op dat mijn collega's meest ouderen zijn.
  Begrijp dat de jeugd dit niet meer wil. Niet best betaald en hard/zwaar werk doen, met soms niet zulke fijne arbeidsomstandigheden…..(stroeve vloeren, tilapparaten)

 3. Wat kunnen wij als verpleegkundigen 'zelf' doen om ons te versterken?! Hoe komt het dat de werkgevers NVZ de lonen niet verder willen verhogen??? Onze taken breidden zich uit, we moeten blijven leren (accreditatiepunten/uren halen), hoge verantwoordelijkheden, hoge werkdruk, hard werken, verpleegkundig rekenen, klinisch redeneren, de kritische zorgverlener, evidence based practise toepassen. Wij zien en begeleiden de patiënt (en familie/mantelzorg etc), zijn de spil van de patiënt, zijn de oren en ogen van de arts; lossen veel op, krijgen veel voor onze kiezen ; fysiek maar ook psychosociaal. Zien de patiënt niet als ziekte maar als geheel. We worden steeds professioneler, echter zie je qua lonen hiervan weinig terug. Zoals de blog van Hugo beschrijft moeten wij als verpleegkundigen zelf opstaan. Waar is ons leiderschap, hoe versterken wij onze positie en hoe zetten we onszelf in sterk daglicht (niet het hulpje van de arts/billenwasser, maar zelfstandige verantwoordelijke professional).
  Ik vind de loon niet het meest belangrijk, maar de waardering en de werkdruk wel. Zodat je jezelf niet voorbij rent en de patiënt ziet en jezelf tijdens het werk kunt verdiepen/professionaliseren; hier is momenteel te weinig tijd voor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.