Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eis: tien jaar en tbs voor moord op verpleegkundige

Tegen John F. is dinsdag in de rechtbank in Breda tien jaar cel en tbs geëist vanwege moord op zijn ex, verpleegkundige Linda van der Giesen.
1.jpg
Foto: ANP

De man bekende dat hij de verpleegkundige 10 augustus vorig jaar doodschoot bij het ziekenhuis in Waalwijk, waar ze sinds 2010 werkte. Ze werd beschoten toen ze in haar auto stapte, net klaar met haar dienst. Hulpverleners hebben haar nog uit de auto gehaald om te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De verpleegkundige had al herhaaldelijk aangifte gedaan van bedreiging.

‘Verpleegkundige, wees je bewust van de risico’s!’
Ralph Gelissen, weduwnaar van de wijkverpleegkundige die in 2013 door een cliënte werd vermoord, gaf tijdens de Nursing Experience in december zijn visie op de gebeurtenissen. Lees meer. 

De verdachte zou ten einde raad zijn geweest toen Linda en een andere ex hem het leven zuur maakten, nadat hij was vreemdgegaan. Zo zouden ze een motorclub op hem hebben willen afsturen. Omdat hij bovendien financiële problemen had en zijn zoontje niet kon zien, werd hij suïcidaal. Hij zei dat hij zich voor de ogen van Linda wilde doden, maar dat hij door een psychose haar doodschoot.

Het Pieter Baan Centrum vond hem verminderd toerekeningsvatbaar door een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers was er sprake van een crime passionel, gepleegd uit wanhoop door bedreigingen. Hij pleitte ervoor geen tbs op te leggen.

Politie maakte fouten 

De zaak kwam in opspraak toen de politie begin dit jaar aangaf dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek, voorafgaand op de moord. De 28-jarige verpleegkundige had vlak voor de moord aangifte gedaan van bedreiging en stalking door haar ex-vriend. Bovendien had ze gemeld dat haar ex bezig was een vuurwapen aan te schaffen. De politie heeft niks met die informatie gedaan en erkent dat er fouten zijn gemaakt. Dat bleek uit het rapport van de commissie Eenhoorn, in opdracht van de Driehoek Zeeland-West-Brabant.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.