Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Emma Kinderziekenhuis opent nieuwe zuigelingenafdeling

In het Emma Kinderziekenhuis AMC opende Tweede Kamerlid Eelke van der Veen op 11 maart de nieuwe zuigelingenafdeling. Deze is gebouwd vanuit de gedachte dat ouders en kind zoveel mogelijk thuis moeten zijn. Daarom zijn onder meer de vierpersoons kamers verleden tijd.
Emma Kinderziekenhuis opent nieuwe zuigelingenafdeling

De nieuwbouw op de afdeling zuigelingen is zo ingericht dat de zieke baby goed kan worden behandeld, maar stelt ook de ontwikkeling van het kind in psychologisch en maatschappelijk opzicht centraal. Doel is het gewone gezinsleven zoveel mogelijk door te laten gaan.
Voor de verpleging betekent dit dat wordt gewerkt middels de ontwikkelingsgerichte zorg. Enkele collega’s passen daarbinnen Video Interactie Begeleiding (VIB) toe.

Inrichting
De meeste kinderen hebben een eigen kamer met een in hoogte verstelbaar bad. Ook het aankleedkussen kan omhoog en omlaag. Dat soort vernieuwingen vindt verpleegkundige Lianne de Jong (24) een pre. ‘Het werkt makkelijker als je op je eigen hoogte kunt werken. Bovendien is alles nog zo nieuw… Dat werkt gewoon lekker.’

Familiesuites
Ook kent de afdeling twee familiesuites, waarin niet alleen een tweepersoons ouderbed staat, maar bijvoorbeeld ook een magnetron om maaltijden in op te warmen. Verder hebben alle kamers boven het bedje een houten nisje, zodat ouders de kamer een eigen sfeer kunnen geven met kaartjes en andere accessoires. TL-licht is taboe: LED-verlichting in zelf in te stellen kleuren maakt licht in de kamers.

Alleen
Lianne de Jong merkt dat ouders de nieuwe behuizing waarderen. ‘We horen vaak terug dat ouders het fijn vinden dat hun kind een eigen kamer heeft. Dan hoeven zij geen rekening te houden met een andere familie.’ Tegelijkertijd ziet zij een nadeel aan de eenpersoonskamers. ‘Sommige kinderen krijgen niet zoveel bezoek en als ze dan alleen liggen, krijgen ze minder leuke prikkels.’

Einde bouw
Alle verpleegafdelingen van het Emma Kinderziekenhuis (EKZ) worden verbouwd. De bouw zal naar verwachting in 2013 achter de rug zijn. De totale kosten zijn begroot op 30 miljoen euro.

Door: redactie Nursing, Margot Hamel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.