Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Engelse verpleegkundigen krijgen richtlijn social media

Britse verpleegkundigen krijgen de waarschuwing geen vrienden te worden met hun patiënten op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Dat staat in de nieuwe richtlijnen van de Britse beroepsvereniging van verpleeg- en verloskundig personeel, The Nursing and Midwifery Council (NMC). Nederlandse beroepsverenigingen vinden het niet nodig om richtlijnen voor social media op te stellen.
Engelse verpleegkundigen krijgen richtlijn social media

De Engelse beroepsvereniging schrijft dat verpleegkundigen toenadering van patiënten en oud-patiënten op sociale netwerken moeten afwijzen om het risico te vermijden dat de grenzen van de relatie tussen verpleegkundige en patiënt vervagen. De nieuwe voorschriften waarschuwen ook tegen het posten van ‘informeel, persoonlijk of kritisch commentaar’ over patiënten op sociale-netwerksites. En adviseren om persoonlijke en professionele sociale netwerken zoveel mogelijk te scheiden.

Beroepscode verpleegkundigen
In Nederland zijn beroepsverenigingen nog niet zo streng omtrent richtlijnen voor het gebruik van social media. ‘In veel zorginstellingen worden al eigen richtlijnen en protocollen opgesteld die verpleegkundigen adviseren in het gebruik van social media’, weet Monique Verkerk, woordvoerder van V&VN. Zij vindt het daarom onnodig dat de beroepsvereniging speciale richtlijnen opstelt. ‘In de beroepscode V&V staat dat verpleegkundigen geen informatie over de zorgvrager mogen verstrekken aan anderen, inclusief naasten’, zegt woordvoerder Monique Verkerk. ‘De verpleegkundige mag niets doorgeven, niet via (telefonische) gesprekken en dus ook niet via social media.’ Volgens Verkerk is het niet nodig dat de beroepsvereniging bij elke nieuwe vorm van communicatie aparte richtlijnen opstelt.

Geen contact met patiënt
Ook beroepsorganisatie NU’91 vindt het niet nodig om social media richtlijnen op te stellen. Zij hebben wel ‘recepten om lekker te werken’ opgesteld, waarin ook omgaan met social media is opgenomen. ‘Wij adviseren hierin om geen contact te onderhouden met (oud)patiënten via social media’, zegt woordvoerder Karin Weerts. ‘Ongemerkt overschreid je een grens en dat moet je voorkomen.’

In Nursing juni 2010 verscheen een artikel over het gebruik van sociale netwerksites via het werk. Lees het artikel nog eens na, je vindt het onderaan deze pagina.

Lees ook de weblog van blogger Jos over social media.

Meer nieuws lezen over digitalisering van zorg? Bekijk het dossier over digitalisering.

Door: redactie Nursing 

Bezoek ook het congres ‘Zorg2.0, levens en geld (be)sparen dankzij gebruik van Social Media’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.