Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enterococcus faecium bedreigt ziekenhuishygiëne

Hoe heeft de aanvankelijk ongevaarlijke darmbacterie Enterococcus faecium zich ontwikkeld tot een multi-resistente ziekenhuisbacterie? Die vraag staat centraal in het proefschrift van Helen Leavis.

Zij bewijst via diverse typeringsmethoden dat de ziekenhuisvariant van de bacterie wereldwijd circuleert. Deze variant is uniek vanwege bepaalde antibioticaresistenties en de aanwezigheid van een groot aantal specifieke genen. Een aantal van deze genen komt voor in grotere clusters en draagt mogelijk bij aan het ziekmakend vermogen van de bacterie.

Darmbacterie
Daarnaast blijkt uit haar onderzoek dat de nauw verwante ziekenhuisbacterie, Enterococcus faecalis, ook een aantal van de E. faecium variant specifieke genen bevat. Naast elkaar in de darm, wisselen deze bacteriën mogelijk genen met elkaar uit. De identificatie van unieke eigenschappen kan leiden tot ontwikkeling van laboratoriumtests voor spoedige herkenning, nieuwe medicijnen en vaccins, om varianten van deze darmbacterie snel op te sporen en infecties hiermee te behandelen en te voorkomen.

Lees ook:
Artikelen over MRSA

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.