Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

‘Er is voldoende geld voor de ouderenzorg’

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS vindt niet dat oudereninstellingen te weinig geld krijgen om hun taken uit te voeren. Zij stelt dat het beschikbare budget voor zorginstellingen elk jaar groeit.
'Er is voldoende geld voor de ouderenzorg'

Dit antwoordt Veldhuijzen van Zanten-Hyllner op Kamervragen van SP-kamerlid Renske Leijten.

Leijten stelde de vragen naar aanleiding van een uitzending van KRO Brandpunt in november vorig jaar. Een oproep van het programma over misstanden in de ouderenzorg leverde honderden reacties op. In de uitzending vertelt verpleeghuisarts Bert Keizer dat oudereninstellingen te weinig geld krijgen om hun taken uit te voeren. In haar reactie schrijft de staatssecretaris het niet met hem eens te zijn. ‘Elk jaar groeit het beschikbare budget. Dit leidt ertoe dat gemiddeld genomen het beschikbare budget per zorginstelling toeneemt. Doordat de zorgvraag en zorgzwaarte toeneemt, zal er wel aandacht moeten zijn voor het zonodig anders inrichten van de werkprocessen.’

Ouderenzorg geen productiewerk
Ook is de staatssecretaris niet van mening dat de ouderenzorg steeds meer het karakter van productiewerk heeft gekregen. Zij schrijft dat recent onderzoek van brancheorganisatie Actiz laat zien dat medewerkers positiever oordelen over hun werk ten opzichte van eerdere jaren. ‘Ik maak hieruit op dat er voldoende tevredenheid en animo is voor verpleegkundigen en verzorgenden om hun werk in de ouderenzorg gemotiveerd voort te zetten.’

Vraagtekens over onderzoek
Op Nursing.nl reageerden verpleegkundigen en andere betrokkenen emotioneel op de uitkomsten van hetzelfde Actiz onderzoek. Zij herkenden zich niet in het optimistische beeld. Ook Marieke Schuurmans, hoogleraar verplegingswetenschap en lector ouderenzorg, zegt op Nursing.nl dat zij haar vraagtekens heeft bij het onderzoek van Actiz. ‘Ik vind de kop, dat de kwaliteit van zorg is verbeterd, behoorlijk enthousiast in relatie tot de inhoud van het rapport. Je zou er met evenveel grond de titel ‘zorg voor dementerenden gaat achteruit’ boven kunnen plaatsen.’

Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

22 REACTIES

 1. Wanneer gaan we nu echt een keer de barricaden op. We blijven maar hangen in onze “zorg “. Gewoon alle bewoners van P.G. afdelingen naar den Haag en aan de verantwoordelijke ministeries de opdracht zorg er de komende maanden ff voor met dezelfde budgetten en het zelfde personeelsbestand.(Is natuurlijk een droom)

 2. Lees alle reacties
 3. Nou dan moet de staatssecretaris maar eens een paar maanden meelopen in de zorg.
  Als instellingen aan de hand van de zorgzwaarte pakketen gefinancieerd blijven worden, gaat dit duidelijk ten koste van de kwaliteit van de zorg van clienten.
  Er mogen er maar zoveel gediplomeerden aan de hand van het zorgzwaarte pakket aan bed staan en de rest bestaat nu uit afdelingsassistenten en zelfs uit ongekwalificeerd personeel.
  Goede zorg hoor!, die je biedt als een client moet wachten tot 12.00 tot die uiteindelijk eens geholpen kan worden en uit bed kan. Alleen over blijven voor zoveel clienten, waar je ook nog in die tijd eens de papieren massa mag verwerken.Want de administratieve rompslomp is in al die jaren alleen maar groter geworden.
  Hoezo kwaliatief goede zorg bieden?
  We blijven zelf ook maar rennen en vliegen met minder personeel want ja, anders gaat het ten koste van de clienten en dat vinden we zielig. Dat willen wij niet.
  reactie tpr:
  Ben het niet geheel met u eens, er wordt ook vaak op school al een verkeerd beeld aan de jongeren of mensen die de zorg in willen.
  “Als je straks stage gaat lopen mag je mensen gaan wassen en dan mag je verpleegkundige handelingen uitvoeren.
  Zeker komt men dan met een ander beeld naar een instelling en valt het zwaar tegen omdat aan hun beeld wat gecreerd is niet voldaan kan worden.
  Maar het lijkt mij toch wel dat zij, eer zij daar mee beginnen de achtergrond mogen en moeten weten van clienten. Je begint bij het begin”.
  En de begeleiders van de leerlingen/ stagiairs waar u werkt wel eens op hun vingers getikt worden om hun houding en dat zij zo met leerlingen en stagiairs omgaan, om hun alleen de rotklusjes te laten opknappen.
  Ik ben het met u eens als u zegt dat er nog steeds verzorgende zijn die denken te bepalen wat goed voor een client is. Maar gaan die met de tijd mee?
  Zij staan niet open voor andere ideeen en nieuwe werkwijzen omdat ze zo vastgeroest zitten!

 4. Het artikel gelezen hoe een staatssecretaris naar Actiz kijkt en niet naar de reakties van de mensen die echt in de zorg werken.
  Dat is wat ze in Den-Haag steeds doen met dit kabinet, luisteren hoe verzekeringsmaatschappijen hun papieren rompslomp naar Den-Haag sturen, want anders lopen ze hun bonus mis, maar de mensen op de werkvloer moeten maar zien dat het werk geklaard wordt met weinig personeel en weinig middelen, maar wat gebeurd er als hun eigen vader of moeder in het verpleeghuis komt te liggen?
  Misschien sturen ze hun ouders wel naar een privé-kliniek en valt in hun ogen de werkelijkheid wel mee.
  Verder is soms het materiaal ook niet deugdelijk, maar dat kost geld, wat ziekte in de hand werkt.
  Ook wordt er steeds meer op de klok gewerkt want dat wordt een vereiste van de verzekeringsmaatschappijen, terwijl er in de zorg er altijd wel wat gebeurd, met andere woorden, je bent meer tijd kwijt aan al die papieren rompslomp, en die kun je beter besteden aan de cliënt of bewoner.

 5. Inderdaad is er genoeg geld voor de zorg, het moet alleen ook aan de zorg besteed worden en niet aan managers!Als al het geld nou echt aan de patient wordt besteed en aan kwaliteit aan het bed dan zijn we al een heel eind!
  MIJN VISIE:MANAGERS ERUIT!,ALLEEN HET NODIGE PAPIERWERK!EN ZORG VOOR MEER GEKWALIFICEERDE HANDEN AAN HET BED!

 6. Ik zit nu bijna 38 jaar in de zorg en deze informatie van zo’n randdebiel uit DenHaag, hoor ik dus al 38 jaar.Weer zo iemand die wil scoren.Natuurlijk is er genoeg geld voor de zorg.Het komt echter voor 80% niet op de juiste plek.
  Management van instellingen verdienen boven de balkenende norm, instellingen als CIC, zorgkantoren,ondersteunende diensten noem ze maar op, verslinden miljarden euro’s.
  De papieren romslomp die de zorg inplaats van kwalitatief verbeterd, alleen maar ondermijnd.
  Het grappige en tegelijkertijd ook het trieste is dat iedereen zich ook zo onmisbaar en belangrijk vindt.
  Als nu alle werknemers die nu buiten de zorg om werken per week 1 uur in de zorg zouden gaan werken, dan is er al een groot probleem opgelost.

 7. …en dat niet alleen. Waar ‘vroeger’ de secretaresse de ZPO verslagen deed, mag je het nu als verzorgende/verplegende zelf doen. Dus inderdaad steeds meer werkzaamheden in minder tijd…En dat moet je zien als een uitdaging/verdieping. Ja, ja, men kan het mooi brengen….

 8. Er is genoeg geld voor de zorg.
  Alleen de geldstromen gaan op aan buiten proportionele managersalarissen, geldverslindende kwaliteitsbureaus, interimmanagers, papierterrorisme etc.
  Wanneer de trap schoongemaakt wordt, behoor je bovenaan te beginnen. En dit, zou eens in Den Haag aangepakt moeten worden.
  Ook ons huidige kabinet laat ons in grote getale in de steek. Enfin, dit wisten we hopenlijk allen wel.

 9. Het klopt als de staatsecretaris zegt dat er iedere keer meer geld komt voor de ouderen zorg. Maar mag ik haar even ook de realiteit voor rekenen.
  De ouderen zorg neemt enorm toe. De baby-boom van toen is de ouderen-boom van nu.
  In verhouding komt vergeleken met de toename van de ouderen zorg en het beschikbare budget dus niet extra er iets bij maar is het in verhouding minder dan we nodig hebben in de ouderenzorg.
  Verder het verhaal van de ZZP (zorgzwaarte pakketten)in verpleeghuiszorg. Was voor de invoering hiervan het loon gebaseerd op een gemiddeld salaris van een niveau 3-IG verzorgende is het nu in de zorgzwaarte pakketten gebaseerd op een gemiddeld salaris van een niveau 2! Weer een masale bezuiniging waarmee organisaties te maken kregen en krijgen. Bovendien wordt jaarlijks het budget wat gekoppeld is aan een Zorgzwaarte pakket naar beneden afgesteld. Hoezo geen bezuinigen. Afgelopen jaar werden we ineens geconfronteerd dat als er vanuit het verpleeghuis een client wordt opgenomen in het zieknhuis we dan hiervoor per direct geen budget meer voor krijgen. Maar door de zorgplicht die we hebben moeten we wel de kamer vrij houden zodat de client terug kan komen. Tel maar uit wat dit kost op jaarbasis geen enkele euro ontvangen we voor het vrijhouden van de kamer, dat is pas schandalig want de zorgverzekeraar eist wel een 100% bedbezetting zo niet wordt je hier ook nog op gekort! Dit betekent dus dat we extra bedden moeten draaien om aande productie norm te kunnen voldoen. Het wordt tijd dat Den Haag open en eerlijk verteld hoe het in elkaar zit. Al jaren zou er gewerkt gaan worden aan minder bureacratie in de zorg. Met alle wet en regelgeving is dat alleen maar meer geworden.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan met contradicties in de zorg.
  Begrijp me niet verkeerd. Ik vindt het werk in de zorg een super beroep waar we trots op mogen zijn. Want we maken dagelijks het verschil. Maar kom er niet mee dat er genoeg geld is voor de ouderen zorg want ik zou bij deze, de staats secretaris van harte uit willen nodigen om eens bij ons te komen werken.
  Nou staats secretaris Marlies Veldhuizen gaat u net als elke medewerker in de ouderenzorg deze uitdaging aan?

 10. Wat lees ik allemaal, 3 man op 17 bewoners met een gemiddelde zzp7 ? dit is pure luxe.
  Wij doen het met 3 man + 3uur hulp uit de pool 27 bewoners, daarbij komt medicatie delen, dokters visites, decubitusrondes, telefoontjes tussendoor, bedden verschonen en opmaken (functie van afdelingsassistente is sinds kort opgeheven) helpen met eten geven, keuken opruimen (keukenassistentes moesten korter gaan werken wegens bezuinigingen)zodoende nemen wij een deel van hun taak over.
  Andere afdelingen bij staan omdat daar zieke zijn en onze bezetting ( van 3 man ) goed is.
  Wassen met wasdoekjes (wel duurder maar bespaart tijd)
  Vijf fters boventallig verklaard.
  Stagiares worden zo goed mogelijk begeleidt, wij schepen ze niet af met de rotste klusjes.
  Zorgen doe ik met liefde maar ik kan niet meer voor de goede zorg in staan die ik gewend was te geven en dit vind ik vreselijk.
  Als er geld genoeg voor de zorg is, waar is het dan?
  Het voelt meer als “oud is afgeschreven ”
  Je zou haast tegenop zien om oud (lees ziek en afhankelijk)te worden.
  Schande!

 11. Heeft de PVV hier al op gereageerd ?
  We hoeven hoop ik toch niet de staats-secretaris te herinneren aan het regeeraccoord ?? Het valt me overgens wel vies tegen omdat ze als verpleeghuisarts zelf uit de praktijk komt en vervolgens dit verkoopt aan de tweede kamer. Het niveau in de verpleeghuizen moet gewoon hoger, meer VIGers laten doorscholen tot verpleegkundigen bijvoorbeeld en daardoor perspectief bieden. Dan wordt het een stuk aantrekkelijker voor de jongeren.

 12. Ik zie dat het merendeel het niet eens is met de, erg optimistische, toon die de staatssecretaris gebruikt. Dit komt overeen met hetgeen we op het sociale netwerk http://deeljezorg.nl zien.

  Veel mensen zijn letterlijk bang om ouder te worden en ook de stand van zaken van de ouderenzorg op dit moment geeft vaak emotionele reacties. Zie bijv. http://deeljezorg.nl/2011/02/28/omdat-de-burger-het-niet-wilkan-wetengeloven.
  Wie over het onderwerp door wil praten, op Deeljezorg.nl besteden we momenteel extra aandacht aan de ouderenzorg. Jullie zijn van harte welkom.
  Peter Heine
  Communitymanager Deeljezorg.nl

 13. Reactie aan erika:
  Ik ben erg benieuwd in wat voor instelling je werkt. Het verhaal wat jij noemt komt voornamelijk voor in ziekenhuizen.
  Reactie op artikel:
  Er is ook wel genoeg geld, alleen word het op verkeerde manieren gebruikt. Waarmee we ook heel veel geld besparen is COMMUNICATIE en OPENHEID naar elkaar.
  Ik denk dat iedereen het er mee eens is, dat als het een ochtend erg druk is, omdat je met 3 man, 17 mensen met een gemiddelde zzp7 uit bed moet halen, medicijnen moet delen en doktersvisite, ergelijkertijd krijgt iemand een insult,dat er dan wel geld nodig is. De zorg s ochtends is juist zo belangrijk voor de mensen. Het gaat er niet om dat ze van top tot teen gewassen worden en netjes bodylotion. Het gaat er om, dat de bewoners, gemiddeld 80jaar, oorlog meegemaakt oid, persoonlijke aandacht krijgen. Dat verdienen ze. Stel je voor dat je er zelf ligt. Om 07.15 lig je nog lekker in je bed, en dan heb je dat geklapper van de deur die continu open en dicht gaat, want er komt personeel voor de dag. Vervolgens komen ze om 07.45 je kamer op stampen, waskom onder de arm, alles driftig neerleggen, water pakken, dekens wegslaan en boven je hoofd hoor je: zo mevrouw, ik kom u wassen hoor. we doen het ff snel want het is erg druk.
  Dat is mensonterend. Wij zijn (vaak) jonger als de bewoner en daar hoor je respectvol mee om te gaan.
  Daarom, bij een hoge werkdruk, en bij schelden over financien, begin bij jezelf..
  Ps ik ben heus geen ouwe taart, en misschien zie ik het wel te idealistisch maar ik ben 18jaar en werk in een VP als Verzorgende IG

 14. Zaterdag 2 april van 14.00-16.00 uur is op het Plein te Den Haag (t.o. Tweede Kamer) een Manifestatie, genaamd “Dwaze Kinderen”. “Dwaze Kinderen” is de belichaming van verzet van familieleden tegen de misstanden in de ouderenzorg.

 15. Na uitzend werk heb ik een conclusie getrokken dat er niet te weinig bij de bed zijn, maar te veel.
  De drukte van de dag is altijd in de ochtend, of net bij na bed toe gaan, waarbij de rest van de dag grotendeels uitgemaakt is van uren op kantoor zitten wachten voor iets te gebeuren. Pauzes die 30 minuten duren in plaats van 15.
  Inderdaad, de stagieres mogen de vieze werk doen, als ze 1ste jaar zijn of 4de… schandalig. geen begelieding voor ze, ze moeten maar wat doen en verzinnen.
  Vaak restultaten dat mensen zonder voldoende afgeveegt, of droog… geen schone inco, grote decubitas gevaar!
  Maar ik snap zelf niet de te kort aan geld. Wij zijn erg verwend! als verzorgende verdien ik per uur meer dan mijn man, meer dan de buurman, vriendin en meer dan in een bijstand.
  Waarom moeten ze meer meer meer, voor rond zitten tot een belletje komt en toch een gratis of erg goedkoop stagiere er op af sturen.
  En je weet dat het waar is, de meeste zitten alleen maar op hun reet en geven de schuld van fouten aan andere.
  (voor de echte zorgverleners, jullie snappen natuurlijk dat ik jullie niet bedoelen!)

 16. Ik ben het helemaal met tpr eens. Zelf ben ik zo’n jongere die is afgeschrikt door de heersende ideeën van verzorgenden en verpleegkundigen en de onmogelijkheid om er iets aan te kunnen veranderen. Ik had gehoopt op een liefdevolle houding en passie voor de zorg bij het personeel, maar dat viel me erg tegen. De meesten die ik ontmoette gedroegen zich ontevreden en nukkig en waren vooral bezig om zo weinig mogelijk te hoeven doen (wat vaak resulteerde in het afschuiven van de rotklusjes op de leerlingen). Die houding is me erg tegengevallen. Ben daarom nu met een andere studie bezig.

 17. Het is schandalig.
  Wisselende en onregelmatige diensten.
  Loon = beneden modaal, doorgroeien en ontwikkeling / scholing word niet gestimuleerd > alleen zonodig (kosten)
  Thuiszorg is in de dagelijkse praktijk gelijk aan productiewerk. Bedankt CIZ.
  Het is ronduit schandalig. ouderen van nu begonnen met niks, in vergelijking met nu. En nu worden ze schandalig behandeld, na een leven van werken en opbouwen.
  Aldus een wijkziekenverzorgende (reeds 10 jaar werkzaam)
  Ik denk er serieus aan de zorg te verlaten en een ander beroep te zoeken.

 18. geachte staatssecretaris;
  bovenstaande reactie op de vragen van mw. leijten klinken ons erg vreemd in de oren als we diezelfde week een artikel lezen dat er binnen 2 jaar een tekort van 140.000 werknemers in de zorg komt.
  geld voor kwaliteitszorg is er echt niet in een verpleeghuis als je weet dat 1 verzorgende 30 bewoners moet verzorgen. u hoopt vast niet 1 van die 30 te worden. maar dat is met u salaris waarschijnlijk ook niet aan de orde. het zal uw eigen vader of moeder maar zijn. ik denk dat dat belangrijk is om over na te denken i.p.v. uit te gaan van allerlei onderzoeken die bergen geld kosten. dit geld kan beter voor andere dingen gebruikt worden!

 19. reactie op bb:
  Misschien zijn jongeren niet gemotiveerd omdat er in de zorg weinig innovatie is en begrip voor de manier waarop jongeren werken en communiceren. Ondanks “belevingsgerichte”, “warme’ zorg enz., is het nog steeds zo dat in het algemeen de mensen die bepalen hoe zorg wordt verleend, en dan bedoel ik niet het management maar de verzorgende zelf, werkt volgens de methode “ik weet wat goed voor u is en ik vind bijvoorbeeld dat het goed is dat u (en alle medebewoners) voor tienen gewassen en gekleed bent, want dit doen we al jaren zo”. Dit alles vanuit goede bedoelingen en willen zorgen voor de ander, daar is geen twijfel aan. Echter, wanneer jongeren stage komen lopen of komen werken, moeten zij vaak beginnen met die klussen die nou niet het meest aantrekkelijk zijn. Jongeren die met ideeën komen om het eens anders te doen, is hier geen ruimte voor, want we doen het al jaren zo dus waarom zouden we veranderen. Misschien moeten alle verzorg- verpleeghuizen en de collega’s die er werken zich eens de vraag stellen: hoe worden wij een aantrekkelijke werkgever/collega vooral voor jongeren? Even voor de duidelijkheid: ik ben geen jongere (in tegendeel: 50 jaar) maar zie dagelijks om me heen hoe jongeren worden afgebeuld en afgestompt door de houding van mijn collega’s

 20. En hoe komt het dan dat er zo weinig jongeren te motiveren zijn om in de ouderen zorg te gaan werken??
  Misschien is er toch te weinig geld om de clienten een goed bestaan te kunnen bieden en de salarissen van de verzorgende te laag??
  En dan nog de ort eraf willen hebben!!
  Kunnen we de verpleehuizen wel sluiten!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.