Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Er komt één tarief voor wijkverpleegkundige zorg

Staatssecretaris Van Rijn wil de registratielast voor wijkverpleegkundigen verminderen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. V&VN is gematigd positief, maar ActiZ en de NPCF ondertekenen het akkoord niet.
van rijn
Foto: Arno Massee

In de brief stelt Van Rijn dat wijkverpleegkundigen sinds de nieuwe bekostigingsstructuur wel meer vrijheid hebben gekregen in hun werk, maar dat zij nog veel tijd kwijt zijn aan papierwerk. ‘De werklast die dat met zich meebrengt is veel wijkverpleegkundigen een doorn in het oog.’ Daarom wil Van Rijn de registratielast vanaf 1 januari 2017 verminderen met behulp van één tarief voor wijkverpleegkundige zorg.

Geen onderscheid
Per 2017 wordt het onderscheid tussen verpleging en verzorging losgelaten. De huidige vijf prestaties (persoonlijke verzorging, oproepbare verzorging, verpleging, oproepbare verpleging, Advies Instructie en Voorlichting) worden teruggebracht tot één tarief.

Er wordt teveel van wijkverpleegkundigen verwacht, vindt wijkverpleegkundige Nicole. Lees haar blog >>>

Reactie V&VN
Beroepsvereniging V&VN schaart zich achter deze eerste stap op weg naar een nieuwe bekostiging, valt te lezen op haar website ‘Nu moet in de wijkverpleging steeds op- en afgeschaald worden tussen verpleging en verzorging. Een papieren werkelijkheid, die weinig zegt over de daadwerkelijke zorg, laat staan over de uitkomsten van zorg, maar die wel moest worden vastgelegd en aangepast.’

Vraagtekens
Wel vraagt V&VN zich af hoe het akkoord in de praktijk zal uitwerken. ‘Veel hangt af van het ‘goede gesprek’ tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven, tegen aanvaardbare kosten, moet steeds centraal staan bij de onderhandelingen.’
Branchevereniging ActiZ, en de NPCF zijn minder mild. Petra Schout van de NPCF zegt op Zorgvisie.nl: ‘(…) ‘Voor de korte termijn wil de staatssecretaris te snelle stappen maken. Voor ons is nog niet duidelijk wat de impact van één uurtarief is op cliënten. Wij zijn nog niet akkoord en hebben nog niets ondertekend.’  De NPCF gaat pas akkoord als er een passende oplossing is voor het pgb (er is een groot verschil tussen iemand die alleen verzorging nodig heeft of in de avonduren verpleging – red.), als er zekerheid is dat er ook hogeropgeleid personeel wordt ingezet en als er goede afspraken worden gemaakt over het voorkomen van wachtlijsten. Ook Actiz heeft nog niet getekend, maar wil pas inhoudelijk reageren na de ledenraadpleging die vrijdag 10 juni plaatsvindt.

Zorgverzekeraars nemen wijkverpleegkundigen niet serieus, stellen bloggers Henk & José. Dat lees je hier >>>

1 REACTIE

  1. Een goed tarief is toe te juigen.
    Ik ben wel voorstander om naar de zwaarte van zorg te kijken.
    Lichtere gevallen kunnen met een lager tarief ook zorg verlenen.
    Anders worden de krenten uit de pap gehaald en de wijkverpleegkundige en ziekenverzorgende mogen het zware werk doen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.