Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Er zijn te veel zorgberoepen’

Er zijn gewoon te veel verschillende zorgberoepen: ‘burgers en patiënten zien door de bomen het bos niet meer.’ Het aantal dat Marian Kaljouw, voorzitter van de Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen noemt, is onwaarschijnlijk veel.
‘Er zijn te veel zorgberoepen’

2400 zorgberoepen en 1700 zorgopleidingen, dat is het aantal waarop de onderzoekers van de  Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen uitkwamen bij hun inventarisatie. Het probleem is niet alleen dat de patiënt vaak niet weet met wie hij te maken heeft: ‘we leiden op voor beroepen die niet bestaan of waaraan geen behoefte is’, aldus voorzitter Marian Kaljouw.  ‘Er zijn bijvoorbeeld meer dan tien verschillende curricula voor casemanager. We roepen vele mini-opleidingen in het leven, terwijl in de praktijk niemand op deze fragmentatie zit te wachten’, zo vervolgt zij.

Nieuwe beroepenstructuur

Marian Kaljouw was tot 2012 voorzitter van V&VN. Nu heeft zij de opdracht om de minister van VWS te adviseren over een nieuwe beroepenstructuur en een opleidingscontinuüm voor het hele veld van de gezondheidszorg, inclusief de WMO. Dit doet zij als voorzitter van de Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen.

Denktank

In TvZ nr 5/2013 vertelt Marian Kaljouw uitgebreid over de bevindingen tot nu toe. Ook doet zij uit de doeken hoe een denktank van 25 zeer jonge wetenschappers en mensen uit het veld meewerken aan een visie op de zorgberoepen en opleidingen van de toekomst.

 

Verder in TvZ nr 5/2013: Marktverkenning voor de verpleging met aandacht voor verpleegkundig ondernemers en de arbeidsmarkt voor verpleegkundigen.
Naar het overzicht van de inhoud van TvZ nr 5/2013

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.