Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC start proef met chemo thuis

Het Erasmus MC is een proef gestart waarbij patiënten met de ziekte van Kahler hun chemokuur thuis kunnen krijgen.
Erasmus MC start proef met chemo thuis

Tot nu toe kwamen deze patiënten soms wel vijftig keer per jaar naar het ziekenhuis voor hun behandelingen. Dankzij een samenwerking van het Erasmus, zorgorganisatie Laurens en medisch dienstverlener Mediq Tefa kan dat nu ook thuis, zodat ze niet steeds hoeven af te reizen naar Rotterdam.

Specialistisch verpleegkundige

Bij de proef komt een specialistisch verpleegkundige van Laurens langs op de dag vóórdat de patiënt thuis een chemokuur krijgt. Zij controleert de conditie van de patiënt, neemt bloed af en stuurt dit naar het Erasmus MC. Daar beoordeelt de behandelend arts de bloeduitslagen. Na een telefonisch consult met de patiënt beslist hij of de chemo thuis kan worden toegediend. Zo ja, dan wordt aan het einde van de dag de medicatie met speciaal transport van Mediq Tefa naar de patiënt gebracht en kan de medicatie een dag later door de verpleegkundige toegediend worden. De arts blijft eindverantwoordelijk.

Chemo thuis

Voor patiënten die de chemo thuis wil krijgen, geldt dat de eerste kuren (met bortezomib) wel in het ziekenhuis worden toegediend. Daarna bepaalt de arts of het mogelijk is om de toedieningen thuis te geven. De patiënt moet bijvoorbeeld geen ernstige bijwerkingen hebben gehad tijdens of na de eerste toedieningen.

Andere typen kanker

Het Erasmus MC Kanker Instituut verwacht veel van de proef, waaraan dit jaar zo’n twintig patiënten zullen meedoen. Tijdens het behandeltraject wordt de tevredenheid van de patiënten gemeten. Oordelen zij positief, dan is het streven om de toediening van oncologische medicatie thuis te verbreden naar andere type kankermedicatie, zodat ook patiënten met andere vormen van kanker er gebruik van kunnen maken.


Wat vind jij van de ontwikkeling dat patiënten thuis chemo kunnen krijgen? We lezen het graag in de reacties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.