Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ernstig zieke patiënten waarderen gesprek over seksualiteit

Patiënten met een levensbedreigende ziekte waarderen het zeer wanneer zorgverleners seksualiteit en intimiteit ter sprake brengen. In de praktijk gebeurt dit vaak niet. Hilde de Vocht ontwikkelde een methode die zorgverleners kan helpen het gesprek aan te gaan.
Ernstig zieke patiënten waarderen gesprek over seksualiteit
Foto: stock xchng

Tijdens de workshop van Hilde de Vocht op het TvZ congres Innoveren is te leren krijgt u nieuwe inzichten en concrete handvatten bij dit lastige onderwerp.

1) Wat is het onderwerp van uw workshop tijdens het TvZ congres?

Seksualiteit en intimiteit in de oncologische en palliatieve zorg, als component van palliatieve zorg. Met als doel het optimaliseren van de kwaliteit van leven.

2) Wat is hier vernieuwend aan voor de verpleging?

Verpleegkundigen en andere zorgverleners beseffen nog niet altijd voldoende hoe groot de impact van een ongeneeslijke aandoening is op de beleving van intimiteit en seksualiteit en hoe belangrijk deze aspecten kunnen zijn voor de kwaliteit van leven.

3) Wat gaan de deelnemers leren?

Hoe de impact van een ongeneeslijke aandoening op seksualiteit en intimiteit raakt aan alle levensgebieden. En hoe ze hierbij ondersteuning kunnen bieden aan zorgvragers en hun partners.

4) Wat hoopt u dat ze meenemen naar de werkvloer?

Het inzicht dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan seksualiteit en intimiteit, met daarbij een aantal concrete handvatten hoe zij dit kunnen doen.

Hilde de Vocht is lector Ouderenzorg en palliatieve zorg aan Saxion Hogescholen. Zij studeerde psychologie en promoveerde op onderzoek naar sexualiteit en intimiteit bij kanker en palliatieve zorg aan de Birmingham City University. Zij werd in 2012 onderscheiden voor haar bijdrage aan de verpleegkunde door Rho-Chi chapter at large, de Europese afdeling van de internationale vereniging van verpleegkundigen Sigma Theta Tau.

Verruim uw verpleegkundige visie op het TvZ-congres Innoveren is te leren. Het congres vindt plaats op woensdag 13 november in congrescentrum de Reehorst te Ede. Schrijf u nu in!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.