Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Ernstige bijwerkingen bij gebruik Emla® crème

Health Canada heeft bekendgemaakt dat het gebruik van topicale anesthetica, zoals Emla®, kan leiden tot ernstige bijwerkingen bij zowel volwassen patiënten als kinderen. Emla® crème bevat lidocaïne en prilocaïne en is een anaestheticum dat wordt gebruikt voor plaatselijke verdoving van de huid voor het inbrengen van een naald of voor oppervlakkige operatieve handelingen.

Genoemde bijwerkingen zijn syncope, cyanose, methemoglobinemie, hoofdpijn, sufheid, respiratoire depressie, verwardheid en hartritmestoornissen. De gevoeligheid voor het optreden van bijwerkingen neemt toe bij gebruik van het middel op een groot lichaamsoppervlak, beschadigde huid of wanneer het onder occlusie wordt toegepast.

Meldingen Lareb
Lareb ontving acht meldingen van één of meer vermoede bijwerkingen na gebruik van Emla® crème. Bij de meeste patiënten trad een huidreactie op. Syncope werd eenmaal gemeld. Daarnaast was er een melding van een 2-jarig meisje waarbij sprake was van methemoglobinemie, depressie van het centrale zenuwstelsel en coma als gevolg van het aanbrengen van Emla op 80% van het lichaamsoppervlak. Ze is volledig hersteld. Over deze laatste patiënt verscheen in 2006 een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2006;150(33):1805-7).

Zie ook het volledige bericht van Health Canada: Association of Topical Anesthetics with Serious Adverse Events.

Lareb
Door: redactie Nursing

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. heb net Emla binnen, staat op de bijsluiter dat je bij kinderen nooit een grotere huidoppervlak als 16cm2 in mag smeren dus tja als je dan een kind voor 80% insmeert….
    brandwonden zijn pijnlijk ja, maar daar hebben ze toch wel andere middelen voor? lijkt me niet goed om zomaar van alles op brandwonden te gaan smeren…

  3. heb het ook zelf veel bij kinderen in het WKZ opgesmeerd voor venapuntie of inbrengen infuus, maar naast een lichte huidirritatie geen bijwerkingen waargenomen. Maar als je inderdaad een kind voor 80% insmeert dan vraag je om moeilijkheden, maar waarvoor moet je in hemelsnaam een kind met zo een oppervlakte insmeren??? dan is volledige anesthesie nog veiliger.

  4. Beste Wilma,
    Als je twijfelt om Emla te gaan gebruiken neem dan contact op met je arts voordat je besluit om dat wel of niet te doen. Dit verhaal is gebaseerd op enkele patienten en staat niet in verhouding tot de jaren lange ervaring die ookal is opgedaan met het produkt. Mijn ervaring met Emla is positief, mits goed gebruikt. Jouw arts kan je vertellen hoe je Emla kan gebuiken. Sterkte en beterschap!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.