Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ernstige bijwerkingen medicatie dementerenden

Patiënten die cholinesteraseremmers slikken tegen hun dementie, lopen kans op ernstige bijwerkingen, terwijl de medicatie nauwelijks enig effect heeft.

Dat stellen Canadese onderzoekers in het gerenommeerde medische vakblad Archives of Internal Medicine. Zij zijn buitengewoon kritisch over de cholinesteraseremmers. Die moeten ervoor zorgen dat de boodschapperstof acetylcholine in de hersenen minder snel wordt afgebroken, waardoor zenuwcellen beter met elkaar kunnen communiceren. In de praktijk hebben patiënten waarschijnlijk helemaal geen baat bij de pillen. Wél krijgen ze bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken, diarree en spierkramp.

Wegraking
Dat zijn  de officieel erkende klachten, maar de medicatie veroorzaakt veel meer leed, zo tonen de Canadezen aan. Twee jaar lang bekeken ze twintigduizend gebruikers en vergeleken hun klachten met die van zestigduizend vrijwel identieke patiënten die de pillen níet kregen voorgeschreven. Het resultaat was opzienbarend: gebruikers bleken vaak letterlijk om te vallen, als gevolg van een wegraking. Per duizend slikkers werden er elk jaar 32 in het ziekenhuis opgenomen na zo’n flauwte; bij niet-gebruikers waren het er maar 19.

Dramatische consequenties
De slikkers braken ook vaker een heup, wat voor demente patiënten meestal dramatische consequenties heeft. Daarnaast kregen zij vaker hartritmestoornissen en kregen dan een pacemaker geïmplanteerd: een belastende ingreep waarvan het de vraag is of die in hun geval effect heeft.
Hoogleraar neurologie Pim van Gool is het eens met de onderzoekers. In Trouw zegt hij: ‘In sommige landen krijgt ruim 90 procent van de alzheimerpatiënten deze pillen voorgeschreven, terwijl ze hooguit bij een kleine minderheid werken. (…) ‘Dementie is erg, maar dementie plus een gebroken heup is nog veel erger.’

  • Geïnteresseerd in meer nieuwe ontwikkelingen rondom dementie?
    Bezoek het Dementiecongres op 2 juni in Ede. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!
     

Door: redactie Nursing
Trouw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.