Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige doorgehaald in BIG-register vanwege seksfilmpjes

Een verpleegkundige is doorgehaald in het BIG-register omdat hij erotische foto’s en filmpjes uitwisselde met een kwetsbare patiënte. Hij heeft destijds zelf ontslag genomen.
Foto: Christian Wiediger

De verpleegkundige had tijdens zijn vakantie contact met een patiënte die op de gesloten afdeling verbleef. Ze stuurden elkaar seksfoto’s en -filmpjes waarop hun geslachtsdelen te zien waren en ze masturbeerden. Ook hebben de verpleegkundige en de patiënte elkaar later ontmoet bij de verpleegkundige thuis. Zij was toen nog steeds in behandeling.

In 2019 kregen maar liefst 4 verpleegkundigen een maatregel van het Tuchtcollege vanwege ongepaste contacten met patiënten.

Gewaarschuwd

De verpleegkundige ging het erotische contact met de patiënte aan ondanks dat hij en zijn collega’s gewaarschuwd waren voor de uitdagende kleding en het gedrag van de patiënte. Zij kregen de instructie om afstand tot haar te houden. Later werd de verpleegkundige er nog door een teamleider op gewezen om niet meer alleen met de patiënte te gaan wandelen.

Vakantiestemming

De verpleegkundige verklaart dat zijn gedrag werd beïnvloed door vakantiestemming en alcohol. Wel geeft hij toe dat zijn gedrag afkeurenswaardig was en heeft hij naar eigen zeggen therapie gehad. Het is onduidelijk hoe vaak en hoe lang die therapie heeft plaatsgevonden. Volgens het College is de kans dat de verpleegkundige opnieuw de fout in gaat daarom nog steeds aanwezig.

Grenzen flink overschreden

Het Regionaal Tuchtcollege vindt dat de verpleegkundige de professionele grenzen flink heeft overschreden. De verpleegkundige heeft geen oog gehad voor de kwetsbaarheid van de patiënte en heeft de waarschuwingen van zijn teamleider naast zich neergelegd. Daarnaast heeft hij het grensoverschrijdende gedrag niet zelf gemeld bij zijn werkgever. Bij zijn twee volgende banen in de zorg heeft hij niet gemeld dat er een onderzoek naar hem liep.

Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige doorgehaald moet worden in het BIG-register.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.