Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Ervaren mbo’ers mogen tijdelijk indiceren

Mede omdat er voorlopig een tekort is aan wijkverpleegkundigen op hbo-niveau, komt er een overgangsperiode waarin ervaren mbo-opgeleide verpleegkundigen tijdelijk mogen indiceren.
Ervaren mbo’ers mogen tijdelijk indiceren

Dat laat beroepsvereniging V&VN weten in een persbericht. De beroepsvereniging en werkgeversorganisaties ActiZ en BTN presenteerden vandaag afspraken om het verwachte tekort aan wijkverpleegkundigen op te vangen. Bekijk de afspraken hier>>>

Indiceren gebeurt door hbo’ers

Begin 2015 wordt de wijkverpleegkundige zelf weer verantwoordelijk voor het stellen van de verpleegkundige indicatie en de zorgtoewijzing, in plaats van het CIZ. Volgens het normenkader voor het indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in de wijk dat V&VN in juli presenteerde, is dat bij uitstek een taak voor een bachelor- of master-opgeleide verpleegkundige.

Overgangsperiode

Nu komt er echter een overgangsperiode van drie jaar, waarin ervaren mbo-opgeleide verpleegkundigen tijdelijk mogen indiceren. Volgens V&VN is deze overgang noodzakelijk omdat er niet alleen een gebrek is aan voldoende hbo-opgeleide verpleegkundigen, maar ook omdat er een kwaliteitsslag gemaakt moet worden om de huidige wijkverpleegkundigen bij te scholen op de nieuwe competenties. Indicatiestelling is bijvoorbeeld jarenlang geen onderdeel van de beroepsuitoefening geweest.

Te weinig hbo’ers

Ruim 75 procent van alle verpleegkundigen zijn mbo-opgeleide verpleegkundigen. Ongeveer 20 procent van de zorgorganisaties heeft geen hbo-opgeleide verpleegkundigen in dienst. Meer dan de helft van de zorgaanbieders zegt moeite te hebben met het werven van hbo-opgeleide verpleegkundigen. Mbo-opgeleide verpleegkundige die willen indiceren moeten expert zijn in de wijk, 24 uur per week werken en gestart zijn met de opleiding hbo Verpleegkunde.

Nanda of Omaha?

Vanaf januari gaat de wijkverpleegkundige zelf indiceren. Momenteel speelt de discussie met welk classificatiesysteem wijkverpleegkundigen diagnoses moeten stellen>>>

10 REACTIES

  1. Sluit mij volledig bij vorige schrijvers aan. Belachelijk deze veranderingen in de zorg en het beroep van mbo verpleegkundigen en vig 3. Gaan al die Hbo opgeleiden ook de billen wassen van onze oudere mens of zitten zij alleen achter de computer te indiceren? Ik werk al 40 jaar met passie en compassie in de zorg. Ik was billen, schrijf zorgplannen coordineer de zorg als Evv . Laten we een blik Poolse verpleegsters open trekken voor het ‘vuile’ werk. Zoals billen wassen. Zetten we Hbo en universitair geschoolde verpleegkundigen achter de computer met doorgeslagen regelgeving en protocollen. De mbo ers hebben immers geen verstand

  2. Lees alle reacties
  3. Ook ik sluit me aan bij Rick als mbo verpleegkundige en 28 jaar zorgenvrije zowel intra als extramurale ervaring stellen we dus niks voor. Wat hebben ze er aan als een pas afgestuurde hbo er gaat indiceren vraag ik me dan af. Mijn inziens komen ze hier nog wel van terug, competenties tellen dus niet mee, nee alleen het papiertje bah bah wat een ‘kort door de bocht’uitgangspunt!!

  4. Ik vraag mij wel eens af, wie er hier nu een opleiding nodig heeft.
    Want degene die dit bedenkt, weet niet welke werkwijze er nu wordt toegepast. Ik als niveau 4 verpleegkundige vraag al jaren indicaties aan. En nu mag ik het niet meer doen omdat ik niveau 4 ben…, en niet de kwaliteiten bezit. En als over 3 jaar er nog niet voldoende hbo-ers zijn dat wordt het nog een keer verlengd met 3 jaar?

  5. V&VN is weg van HBO. Lees alleen dat magazine eens (alleen het laatste nummer was een positieve uitzondering), ik raak er regelmatig flink door geïrriteerd. Misschien een beetje inbinden, V&VN, en iedereen waarderen en respecteren naar ervaring en kennis.

  6. Hiervoor onlangs mijn contributie opgezegd bij de beroepsvereniging V&VN omdat ik me als niveau 4 verpleegkundig met de nodige klinische en extramurale ervaringen behoorlijk voel weggezet. Het lijkt wel of mijn competenties bestaan uit het zijn van een aap die gewoon zijn kunstje vertoond zonder ook maar enig inzicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.