Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ervaringen met medicijnen online te delen

Ervaringen met medicijnen delen met andere gebruikers en ervaringen inzien, gaat nu nog eenvoudiger omdat de website van Meldpunt Medicijnen is vernieuwd.
Ervaringen met medicijnen online te delen

Daarnaast is het nu voor andere organisaties mogelijk om de meldingen op het Meldpunt Medicijnen op hun eigen website te tonen. Initiatiefnemer van de website, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), wil het aantal meldingen vergroten zodat gebruikers meer ervaringen kunnen inzien en er hun voordeel mee kunnen doen.

Mogelijke problemen

Het Meldpunt Medicijnen verzamelt sinds 2004 ervaringen met medicijnen en maakt inmiddels 12.000 meldingen inzichtelijk op de website. Doordat alle mogelijke problemen kunnen worden gemeld, zoals met de verpakking, bijsluiter, gebruiksgemak, bijwerkingen, verkrijgbaarheid of de vergoeding, krijgen medicijngebruikers praktische informatie over de medicijnen die ze gebruiken. Het Meldpunt publiceert regelmatig over de gemelde ervaringen en zoekt naar oplossingen wanneer problemen regelmatig terugkomen.

Bloeddrukverlagers

Het Meldpunt Medicijnen heeft geregeld meldacties om problemen met medicijnen in kaart te brengen, bijvoorbeeld over antidepressiva of bloeddrukverlagers. De website is gekoppeld aan een landelijke database van medicijnen en wordt maandelijks geüpdatet zodat ook de ervaringen met nieuwe medicijnen gedeeld kunnen worden. Ongeveer 65% van de ervaringen die gedeeld worden, gaan over bijwerkingen. 20% van de meldingen gaat over een praktisch probleem zoals problemen met de verpakking of de bijsluiter. Het Meldpunt Medicijnen kaart deze problemen indien nodig aan bij de fabrikant van het medicijn.

Klik hier om naar het Meldpunt Medicijnen te gaan

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.