Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

ESBL-bacterie ook in verpleeghuis

ESBL-bacteriën, resistent tegen de meeste antibiotica, komen ook voor in verpleeghuizen.
ESBL-bacterie ook in verpleeghuis

Dit meldt website TvV online naar aanleiding van een uitzending van actualiteitenprogramma Zembla. Daarin vertelt verpleeghuisarts Achterberg over twee demente bewoners, een echtpaar, die besmet zijn. Het verpleeghuis kreeg dit te horen nadat de bewoners opgenomen waren geweest in het ziekenhuis. 

Brief achteraf
Het verpleeghuis kreeg na terugkeer van de bewoners een brief van het ziekenhuis met de melding van de besmetting. Achterberg vermoedt dat het ziekenhuis de melding pas heeft gemaakt nadat de bewoners terug waren, omdat men bang was dat het verpleeghuis anders zou hebben geweigerd om de bewoners weer op te nemen. 
 
Hygiënemaatregelen
In het betreffende verpleeghuis worden hygiënemaatregelen genomen om verdere verspreiding van de bacterie tegen te gaan. De bewoners moeten hun handen wassen voordat zij gaan eten in de eetzaal. Zij mogen niet in de gezamenlijke huiskamer van de instelling komen. Omdat de bewoners dementerend zijn, is het lastig om hen aan de regels te houden, zo vertelt de dochter van het echtpaar. Zij beseffen niet wat er aan de hand is.

Urineweginfecties
ESBL-bacteriëen produceren een enzym met de naam Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit enzym kan bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) afbreken, waardoor deze niet meer werkzaam zijn. De ESBL-bacteriën komen van nature in de darmen van mensen en dieren voor. De meest voorkomende zijn E.coli en Klebsiella. Deze bacteriën veroorzaken vaak urineweginfecties en bij ziekenhuispatiënten kunnen zij ook andere infecties veroorzaken zoals longontsteking. ESBL-bacteriën zijn niet gevaarlijk voor gezonde mensen.

Op de website van het RIVM staat uitgebreide informatie over ESBL

Bekijk hier de Zembla-aflevering

TvV online
Door: redactie Nursing

5 REACTIES

  1. @Ben – ’t enige dat voldoende zou desinfecteren is een verdunning van bleekwater 12° in een verdunning van 1/20 nl. 1 deel javel en 19 delen water.Deze verdunning moet binnen een termijn van 30 dagen worden opgebruikt en bewaard worden in geloten donkere flessen.
    groeten !

  2. Lees alle reacties
  3. ik werk in een verpleegtehuis waar 3 mensen de bacterie hebben en deze mensen zitten gewoon in de huiskamer waar de andere bewoners ook zitten.
    er zijn wel een aantal dingen belangrijk wat betreft de hygiene wij dragen een short en handschoenen want de bacterie zit in de urine en dit doen we tegen het spetteren van de urine en de mensen met de bacterie doen na de verzorging of toiletgang alcohol op hun handen je moet gewoon goed je handen wassen en als je verder gezond bent hoef jeje helemaal geen zorgen te maken want dan kun je het niet krijgen,
    als je zwanger bent ben je wel vatbaar maar als je een short draagt en handschoenen

  4. Achterberg vermoedt dat het ziekenhuis de melding pas heeft gemaakt nadat de bewoners terug waren, omdat men bang was dat het verpleeghuis anders zou hebben geweigerd om de bewoners weer op te nemen Wat is dat nou toch weer..? Strijd tussen ziekenhuis en verzorgingshuis..? Jammer dat het vaak zo blijkt te zijn..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.