Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige moet deelnemen aan ethisch overleg

Niet alleen verpleegkundige methoden en technieken zijn aan vernieuwingen onderhevig, ook het beroep zelf verandert. Met de komst van het nieuwe beroepsprofiel krijgen vaardigheden om deel te nemen aan ethisch overleg meer nadruk.
Verpleegkundige moet deelnemen aan ethisch overleg
Foto: LUX (Ikon)

In het nieuwe beroepsprofiel voor verpleegkundigen en verzorgenden staat dat verpleegkundigen deel moeten nemen aan ethisch overleg. Daarmee kunnen zij ervoor zorgen dat verpleegkundige normen en waarden meegenomen worden bij moreel moeilijke situaties. Om zo invloed uit te oefenen op de kwaliteit van zorg. Maar wat is ervoor nodig om substantieel bij te dragen aan ethisch overleg?

Bart Cusveller, Lector Verpleegkundige beroepsethiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, gaat in op de deze vragen tijdens zijn workshop op het TvZ congres innoveren is te leren op 13 november aanstaande.

Laat u alvast inspireren voor deze workshop:

  • Bekijk een mooi stukje ethisch overleg in de praktijk in het VUmc. In de uitzending ‘Eigen hachje eerst? Over solidariteit & onbaatzuchtigheid’ ziet u een medisch team onder begeleiding van hoogleraar medische ethiek Guy Widdershoven. Aan de orde is het doorbehandelen van een patiënt met kanker. N.B. De opnamen van het team komen na 15 minuten.
  • Lees meer over de competenties voor ethisch overleg: de kennis en vaardigheden die een verpleegkundige nodig heeft om deel te nemen aan ethisch overleg.

Verruim uw verpleegkundige visie op het TvZ-congres Innoveren is te leren. Het congres vindt plaats op woensdag 13 november in congrescentrum de Reehorst te Ede. Schrijf u nu in!

1 REACTIE

  1. IK VIND PERSOONLIJK DAT VERPLEEGKUNDIGEN DIENEN VERTEGENWOORDIGD TE ZIJN BIJ ETHISCH OVERLEG DAAR ZIJ VOLGENS MIJ ZEKER IN DE PALLIATIEVE FASE DE PATIÊNT KENNEN ALS GEEN ANDER………..EN IK VIND OOK DAT ER IN DE BACHELOR OPLEIDING DE KEUZE MOET KOMEN BINNEN HET DERDE JAAR TUSSEN FILOSOFIE, GODSDIENST OF ETHIEK.
    verpleegkundigen dienen dan ook volgens mij beter opgeleid te worden en méér inzicht krijgen in de zorg ethische stromingen…..ook benul hebben van de politieke invloed binnen de zorg en volgens mij moeten ze gaan voor een ethiek van zorg….zorgen is voor mij het gehéél daar verplegen voor mij een onderdeel is van de zorg die een verpleegkundige moet kunnen bieden….verpleegtechnische handelingen worden aangeleerd maar een ethische filosofie krijgt men maar in zich door het te doorleven…en hoe voeger men begint met het aanbieden van ethiek hoe vroeger verpleegkundigen kunnen meepraten over een totale zorg voor een patiënt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.