Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Ethische dilemma’s in de verpleging

De deskundigen zijn verpleegkundige Chris Aubry, als ethicus lid van de commissie medische ethiek UZ Gasthuisberg in Leuven en Aline Bruurs, vroedvrouw/verpleegkundige en lid van de ethische commissie in het St Elisabeth ziekenhuis, Turnhout.

Stappenplan
Een manier om een dilemma te analyseren is de methode van de ‘rationele ethische besluitvorming’. Dit principe bestaat uit vier stappen:

Stap 1: Gegevensverzameling of analyse van de feiten.

Stap 2: Verhelderen van de beleving van de betrokkenen.

Stap 3: Verhelderen van de normen en waarden die in het geding zijn.

Stap 4: De argumentatie van het besluit met de afweging van die normen en waarden.’

Casuïstiek en analyse

Klik op de onderstaande casussen; ze worden geopend in pdf.

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De ethische pagina heeft geen link op de openingspagina. Ethiek mag van mij letterlijk een meer vooraanstaande positie krijgen. Door de waan van de dag en de snelheid van de zorg komt de hulpverlener vaak niet toe aan een reflectie over wat hij/zij moeilijk vindt in het geven van goede zorg. Ik voel teleurstelling als hulpverleners de kans niet nemen en krijgen om even ergens bij stil te staan. Mijn wens is dat hulpverleners er meer ruimte voor nemen en dat het uiteindelijke resultaat van een moreel beraad of ethische reflectie ten goede komt aan de hulpverlener en dus ook aan een patient. In november 2009 komt het Centrum voor Ethiek en Gezondheidszorg (CEG) met een signalement over dit onderwerp. Dit document gaat als signaal naar het ministerie van VWS. (zie http://www.ceg.nl)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.