Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europa’s grootste Snoezelcentrum geopend in Amsterdam

Dementerenden kunnen vanaf nu in Amsterdam een bezoekje brengen aan een Snoezelcentrum van 300 vierkante meter groot. Het centrum heeft zeven themagerichte ruimtes, en verzorgenden kunnen er terecht voor een training.
Europa's grootste Snoezelcentrum geopend in Amsterdam

Snoezelen bevordert de dialoog tussen verzorgenden en hun cliënt, aldus het Snoezelcentrum, dat geopend werd door onder anderen Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie. Het Snoezelcentrum is gevestigd in het souterrain van verpleeghuis Vreugdehof (Amstelring) en bevat zeven themagerichte ruimten, een expertisecentrum en opleidingsfaciliteiten.

Bekijk hier een video van het Snoezelcentrum

Het centrum bevat themaruimtes met zintuig stimulerende materialen die gericht zijn op een beleving. De thema’s zijn onder meer: natuur, hemel, winter en muziek. De cliënt maakt daar automatisch zelf zijn keuzes in. Niets moet en alles mag. Door de zintuiglijke prikkels wordt de demente oudere uitgedaagd om zich bewust te zijn van de omgeving en de medemens. ‘Sommige bezoekers willen niets liever dan in het bos zitten. Dan zitten tussen de bomen, ze ruiken de bladeren, dat vinden ze heerlijk’, aldus Ilse Achterberg van World Wide Snoezelen.

Bewoners van verpleeghuis Vreugdehof met hun naasten en hun zorgmedewerkers hebben gratis toegang tot het Snoezelcentrum. Verder zijn alle andere dementerenden, familieleden, zorgmedewerkers (individueel of als groep) en geïnteresseerden welkom, op afspraak en tegen een vergoeding van ongeveer twintig euro per persoon voor één uur. Er worden ook trainingen aan zorgverleners gegeven.

Snoezelen richt zich op de zintuigen: gehoor, reuk, smaak, tastzin (aanraking) en gevoel van warm/koud. Deze zintuigen worden gestimuleerd via muziek, lichteffecten, geluiden, geuren, het voelen van voorwerpen en materialen, warmte, handmassage, beweging, etc. Met snoezelen kan de belevingswereld van (diep) demente ouderen worden bereikt.

Klik hier voor meer info

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.