Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europees kwaliteitskader ouderenzorg

Achttien belangenorganisaties op het gebied van ouderenzorg in 12 Europese landen, hebben onlangs een kwaliteitskader ouderenzorg gepresenteerd. In Nederland is dit document overhandigd aan staatssecretaris Van Rijn van VWS.

Vanuit Nederland werkte de ANBO (Algemene Nederlandse Ouderenbond) samen met V&VN Geriatrie Verpleegkunde, CMO Flevoland, LOC Zeggenschap in zorg, Vilans en Vughterstede aan het kwaliteitskader. Dit deden zij onder de vlag van de werkgoep WeDo (for the Wellbeing and Dignity of Older people) van AGE, een Europese netwerk van ouderenverenigingen en -groeperingen.

 

Aanbevelingen

Het kwaliteitskader bestaat uit een aantal aanbevelingen voor zorgverleners, zorgorganisaties en beleidsmakers, met praktijkvoorbeelden. De aanbevelingen betreffen vooral principes waar de zorg aan ouderen op gebaseerd zou moeten zijn volgens de ouderenorganisaties. Voorbeelden van principes die de werkgroep heeft uitgewerkt zijn: toegankelijkheid, betaalbaarheid, cliëntgeorienteerdheid, preventie en rehabilitatie, resultaatgerichtheid en evidence based.

 

Voor het kwaliteitskader ouderenzorg zie de website van WeDo

 

Redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.