Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europees meetinstrument voor eerstelijnszorg

Het NIVEL heeft een meetinstrument ontwikkeld om de eerstelijnsgezondheidszorg van Europese landen in kaart te brengen en deze te vergelijken met de rest van Europa. In 31 landen is een eerste meting gedaan.

Met de eerstelijnszorgmonitor kan de voortgang of ontwikkeling van de eerste lijn in een land gevolgd worden. ‘Daarmee kun je de zwakke plekken binnen de eerste lijn in een land identificeren’, zegt NIVEL-onderzoeker Dionne Kringos. ‘Oplossingen die voor gelijksoortige problemen in andere landen zijn beproefd kan een land dan gebruiken om de eigen eerstelijnszorg te verbeteren. Veranderingen in zorgverleningsprocessen kunnen we dan bijvoorbeeld relateren aan nieuwe beleidsmaatregelen die een land heeft ingevoerd. De eerstelijnszorgmonitor kan dus ook dienen als instrument voor beleidsevaluatie.’

 

Ongelijkheid

De informatie die met de eerstelijnszorgmonitor wordt verkregen, kan bovendien worden gebruikt voor verder onderzoek naar de effecten van een goede eerstelijnsvoorziening op bijvoorbeeld ongelijkheid in gezondheid, zorggebruik of kosten.

 

Vergelijking

De resultaten worden halverwege dit jaar gepubliceerd. Dan wordt onder meer zichtbaar hoe goed de Nederlandse eerste lijn is ontwikkeld vergeleken met die in andere EU-lidstaten.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.