Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europees parlement stemt in met wet grensoverschrijdende zorg

Europese patiënten die in eigen land niet goed of niet snel genoeg behandeld kunnen worden, moeten zonder al te veel drempels terecht kunnen in een ander Europees land. Het Europees parlement heeft een wet aangenomen die dit regelt.

Voor zorg buiten het ziekenhuis moeten patiënten zondermeer naar een zorgaanbieder in een andere Europees land kunnen stappen, zonder dat zij vooraf toestemming moeten regelen bij een zorgautoriteit of verzekering. De patiënt krijgt deze zorg vergoed bij terugkeer in het eigen land, volgens de voorwaarden die hier gelden.

 

Ziekenhuiszorg

Voor zorg waarbij een opname nodig is, doorgaans ziekenhuiszorg, moeten patiënten wel eerst toestemming regelen via de zorgverzekeraar of zorgautoriteit. Deze kan een verzoek alleen weigeren als dezelfde zorg beschikbaar is in het eigen land, of als de patiënt onaanvaardbare risico’s loopt wanneer hij zich door de zorgaanbieder van zijn keus laat behandelen. Wanneer de patiënt niet of niet snel genoeg terecht kan in eigen land dan kan de beslissende autoriteit het verzoek niet weigeren.

 

Informatiepunt

De wet regelt ook een aantal randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om grensoverschrijdende zorg soepel en veilig te laten verlopen, zoals een plicht voor alle lidstaten om mee te werken aan het uitwisselen van patiëntgegevens en aan de administratieve afhandeling. Ook moeten alle landen van de EU een centraal informatiepunt opzetten waar patiënten terecht kunnen voor vragen en advies.

 

De lidstaten van de EU krijgen 30 maanden de tijd om de maatregelen te nemen die nodig zijn om te voldoen aan de Directive on patients’ rights in cross-border healthcare’.

 

Bron: Europese Unie
Auteur: redactie TvZ – Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.