Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese subsidies voor onderzoek ouderengeneeskunde

De Europese Commissie heeft via het programma Horizon 2020 grote subsidies toegekend aan twee VUmc-onderzoeksprojecten binnen de ouderengeneeskunde.
Europese subsidies voor onderzoek ouderengeneeskunde

Het eerste onderzoek gaat over de effectiviteit en veiligheid van een goedkoop middel tegen reumatoïde artritis. Het tweede project richt zich op geïntegreerde zorg voor oudere patiënten die nog thuis wonen en lijden aan meervoudige ziekten.

Effecten Prednisolon

Reumatoïde artritis kan leiden tot ernstige invaliditeit, maar is dankzij moderne en vaak dure behandelingen steeds beter onder controle te krijgen. Prednisolon is een veelgebruikt en goedkoop middel, juist bij ouderen, maar de balans tussen effectiviteit en veiligheid is nog steeds onzeker. Prof. dr. Maarten Boers, reumatoloog en hoogleraar klinische epidemiologie bij het VUmc, krijgt 6 miljoen euro voor een groot onderzoek (5 jaar, 8 landen, 800 patiënten) naar de effecten van een lage dosis prednisolon bij reumapatiënten van 65 jaar of ouder.

Therapietrouw patiënten

‘Geld voor onderzoek naar bestaande geneesmiddelen is erg moeilijk te krijgen, en dit project gaat naar verwachting eindelijk doorslaggevende data opleveren’, zegt Boers. De kern is een grote pragmatische trial, waar prednisolon of placebo aan de bestaande behandeling wordt toegevoegd. Daarnaast wordt onder andere met innovatieve middelen gekeken naar therapietrouw, modellen om respons en bijwerkingen te voorspellen, en worden bestaande richtlijnen met de studiegegevens bijgewerkt.

Zorg voor oudere patiënten

Prof. dr. Giel Nijpels, hoogleraar huisartsengeneeskunde en diabeteszorg bij het VUmc, prof. dr. Caroline Baan van het RIVM en hun team krijgen 6 miljoen euro voor een internationaal onderzoek in 8 landen, samen met 13 partners, naar de effecten van geïntegreerde zorg voor oudere patiënten die thuis wonen, vaak eenzaam zijn, en lijden aan meervoudige ziekten. Met hun onderzoek willen Nijpels en Baan komen tot een samenhangende behandeling van deze patiënten op een manier die ook toepasbaar is in de gezondheidszorg in andere Europese landen. Dit onderzoek is op 12 mei van start gegaan met een congres bij het VUmc, waar onder meer Ernst van Koesveld (directeur Zorgverzekeringen en tevens plaatsvervangend directeur-generaal Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS) en prof. dr. Betty Meijboom, hoogleraar huisartsgeneeskunde en hoofd van het Nationaal Programma Ouderenzorg spraken.

Verbetering van de zorg

In een reactie op de toekenning van de Europese subsidies zegt prof. dr. Hans Brug, decaan en lid van de raad van bestuur van het VUmc: ‘Dankzij deze subsidies kan het VUmc belangrijk bijdragen aan een verdere verbetering van de zorg voor de groeiende groep oudere patiënten in Europa, die vaak lijdt aan meervoudige ziekten. Met beide onderzoeksprojecten willen we innovatieve behandelingen voor én begeleiding van patiënten ontwikkelen, terwijl tegelijk de kosten ervan dalen. Ik feliciteer beide hoogleraren met de verworven subsidies en wens hen veel succes en inspiratie bij de uitvoering van hun meerjarige onderzoeken.’

Horizon 2020

Horizon 2020 is het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie, met een voorgesteld budget van 70 miljard euro. Het programma richt zich onder meer op het onderzoeken van sociale vraagstukken, waaronder het gezond omgaan met de vergrijzing van de bevolking binnen de Europese Unie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.