Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Euthanasie bij dementie toch mogelijk

Artsen mogen, als ze dat zorgvuldig aanpakken, toch euthanasie verlenen aan wilsonbekwame patiënten. Daarbij mogen ze ook slaapmiddel gebruiken.
(Foto: ANP)

Dat blijkt uit een nieuw oordeel van de Regionale  Toetsingscommissies Euthanasie. In Trouw verscheen daar een uitgebreid artikel over.

Een huisarts verleende eerder dit jaar euthanasie aan een patiënte met dementie die in een verpleeghuis woonde, en die niet meer in staat was te communiceren. De vrouw kreeg eerst een slaapmiddel via een tablet. De arts euthanaseerde de vrouw op basis van haar wilsverklaring, die de patiënte regelmatig geactualiseerd had en mondeling bekrachtigde zolang dat kon. Maar de vrouw van in de zestig heeft nooit eenduidig aangegeven dat het tijd was voor de euthanasie. Voor haar familie en de arts was wel duidelijk dat zij ondraaglijk leed.

Slaapmiddel nodig ja/nee

Over euthanasie bij patiënten met dementie woedt een verhit debat. Artsen interpreteren de wet verschillend. Volgens de ene groep is, als een patiënt zichtbaar ondraaglijk lijdt, een duidelijk opgeschreven wilsverklaring voldoende. Anderen vinden een bevestiging van de doodswens ‘in woord of gebaar’ nodig. Ook twisten ze over de vraag of je een slaapmiddel mag gebruiken, om te zorgen dat een patiënt rustig blijft. Lees meer in het artikel in Trouw.

Wat moet je als verpleegkundige weten over euthanasie bij dementie?
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil graag dat er meer duidelijkheid komt over euthanasie bij dementie, om zo onrust te voorkomen. Wat moeten verpleegkundigen hierover weten?

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.