Dat blijkt uit een nieuw oordeel van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. In Trouw verscheen daar een uitgebreid artikel over.
Een huisarts verleende eerder dit jaar euthanasie aan een patiënte met dementie die in een verpleeghuis woonde, en die niet meer in staat was te communiceren. De vrouw kreeg eerst een slaapmiddel via een tablet. De arts euthanaseerde de vrouw op basis van haar wilsverklaring, die de patiënte regelmatig geactualiseerd had en mondeling bekrachtigde zolang dat kon. Maar de vrouw van in de zestig heeft nooit eenduidig aangegeven dat het tijd was voor de euthanasie. Voor haar familie en de arts was wel duidelijk dat zij ondraaglijk leed.
Slaapmiddel nodig ja/nee
Over euthanasie bij patiënten met dementie woedt een verhit debat. Artsen interpreteren de wet verschillend. Volgens de ene groep is, als een patiënt zichtbaar ondraaglijk lijdt, een duidelijk opgeschreven wilsverklaring voldoende. Anderen vinden een bevestiging van de doodswens ‘in woord of gebaar’ nodig. Ook twisten ze over de vraag of je een slaapmiddel mag gebruiken, om te zorgen dat een patiënt rustig blijft. Lees meer in het artikel in Trouw.
Wat moet je als verpleegkundige weten over euthanasie bij dementie?
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil graag dat er meer duidelijkheid komt over euthanasie bij dementie, om zo onrust te voorkomen. Wat moeten verpleegkundigen hierover weten?
Als casemanager dementie krijg ik regelmatig te maken met de vraag wat en of de mogelijkheden zijn naar diagnose dementie.
Meer info en duidelijkheid zou voor mijn vakgroep ook welkom zijn over dit onderwerp.