Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Euthanasie vrouw met tinnitus onzorgvuldig’

De Toetsingscommissie heeft De Levenseindekliniek op de vingers getikt wegens de euthansie van Gaby Olthuis (47).
'Euthanasie vrouw met tinnitus onzorgvuldig'

Olthuis overleeg 1 maart 2014 door euthanasie omdat haar lijden naar eigen zeggen ondragelijk was door de tinnitus en hyperacusie. Bij tinnitus is er sprake van oorsuizen. Hyperacusis is overgevoeligheid voor geluid. De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) verklaarde haar euthanasie onzorgvuldig. ‘De arts heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar het bestaan van reële alternatieven om het lijden van patiënte te verlichten en daarmee naar de uitzichtloosheid van het lijden’, valt in het rapport te lezen. Volgens de commissie had Olthuis psychiatrisch onderzocht moeten worden. Haar kwetsbaarheid in het verleden zou zijn genegeerd.

Bekijk hier het fragment waarin de Toetsingscommissie De Levenseindekliniek onzorgvuldig noemt.

Steven Pleiter, directeur van De Levenseindekliniek: ‘Wij verbazen ons daar ernstig over.’ Volgens De Levenseindekliniek speelde de moeilijke jeugd van Olthuis geen rol meer op het leven van Olthuis op het moment dat ze euthanasie wilde. ‘Zij leed ondragelijk door de tinnitus en hyperacusis. Als er sprake van psychisch lijden zou zijn, dan was dit ten gevolge van dit lichamelijk lijden.’

Bekijk hier de reportage waarin Gaby Olthuis vertelt over haar ondragelijk lijden.

Grote vraag is: waren er alternatieve behandelingen die het lijden van Olthuis konden verzachten, waardoor euthanasie niet nodig was geweest? Pleiter: ‘De commissie bewandelt het pad van de psychiatrie, wij zijn het pad van lichamelijk lijden ingegaan.’ De zaak is door de Toetsingscommissie neergelegd bij het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Graag reageer ik op Gaby Olthuis euthanasie. Ten tijde daarvan had ik een zeer ernstige vorm van Tinnitus. Ik dacht dagelijks aan zelfmoord (ik kon amper functioneren en/of communiceren) Toch deed ik, gaandeweg, gigantisch veel onderzoek en nam 'bepalende, persoonlijke, beslissingen'. En dat niet alleen ~~~~~ Mijn tinnitus is vrijwel helemaal weg. (tussen geen en 3% tot 0,3 % qua luidheid) Tot dat punt was het een totaal onbeschrijfelijke lijdensweg. Ik heb geen inzicht in wie mijn bericht gaat lezen. Ik hoop dat iedereen die het nodig heeft dit leest. Ik heb gezworen mensen te helpen welke in de tinnitus hel zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.