Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Euthanasieverpleegkundige’ helpt worstelende arts

Zes verpleegkundigen gespecialiseerd in euthanasie gaan huisartsen die worstelen met euthanasie ondersteunen. De Levenseindekliniek is afgelopen maand gestart met een pilotproject waarbij de verpleegkundigen adviseren en begeleiden.
'Euthanasieverpleegkundige' helpt worstelende arts
Foto: ANP / Lex van Lieshout

Afgelopen maand is de Levenseindekliniek begonnen met een proef om huisartsen die worstelen met euthanasie te begeleiden. Zes gespecialiseerde verpleegkundigen gaan artsen begeleiden die euthanasie bijvoorbeeld te ingewikkeld vinden of twijfelen aan de criteria. De verpleegkundigen werken nu al voor de Levenseindekliniek en hebben ruime ervaring met terminale en palliatieve zorg. Ook volgden ze een opleiding in coaching en psychosociale begeleiding.

Begeleiding

De begeleiding aan artsen varieert van telefonische ondersteuning tot het meelopen gedurende het gehele euthanasieproces, maar de euthanasie wordt uiteraard gegeven door de arts. Per verpleegkundige zouden er een tot twee artsen per maand begeleid kunnen worden. De proef duurt voorlopig negen maanden. Als de proef succesvol is, wil de Levenseindekliniek de aanpak structureel invoeren.

Wat gaat de verpleegkundige doen?

Binnenkort vind je op Nursing.nl een interview met één van de verpleegkundigen die artsen gaat ondersteunen.

Belastend

Het idee voor de proef ontstond toen de Levenseindekliniek tweehonderd dossiers die zij de afgelopen jaren behandelden onderzocht en artsen vroeg waarom zij zelf de euthanasie niet deden. In zo’n dertig procent van de casussen zag de arts er vanaf uit twijfels over de ondraaglijkheid van het lijden, de complexiteit van het verzoek of omdat de patiënt niet terminaal ziek was. Ook uit onderzoek van artsenorganisatie KNMG en Medisch Contact bleek deze week dat meer dan 70 procent van de artsen euthanasie emotioneel belastend vindt. Driekwart van de huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde ervaart druk van patiënten en hun naasten om euthanasie uit te voeren; 70 procent meent dat die druk de laatste jaren is toegenomen.

‘Euthanasieverpleegkundigen’ over drijfveren en emoties

Verpleegkundigen krijgen in hun werk wel degelijk te maken met euthanasie. Denk aan het signaleren van een euthanasiewens, het voeren van gesprekken met de patiënt en het begeleiden van familie. Lees de interviews met verpleegkundigen die patiënten hebben begeleid bij euthanasie. Lees meer >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.