Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ex-borstkankerpatiënt voelt zich nog patiënt

Veel vrouwen die een operatie wegens borstkanker hebben ondergaan, voelen zich de eerste vijf jaar na de verwijdering van de tumor nog patiënt.

Dat blijkt uit een online onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca onder bijna zeshonderd vrouwen die borstkanker hebben (gehad). Ruim een kwart van de vrouwen die een operatie wegens borstkanker hebben ondergaan, voelt zich de eerste vijf jaar na de verwijdering van de tumor nog 100 procent patiënt. Bijna 90 procent van de ondervraagde vrouwen voelt zich tot vijf jaar nadat de tumor is verwijderd, in meer of mindere mate patiënt.

Kylie Minogue
Een groot aantal vrouwen heeft nog jaren na de operatie gevoelens van angst, spanning en onzekerheid. Ook voelen velen zich verminkt. Door succesverhalen van beroemdheden als Ellen ten Damme en Kylie Minogue, die succesvol voor de ziekte zijn behandeld, onderschat de omgeving hoelang vrouwen zich patiënt blijven voelen.

Hormonen
De gevoelens van angst en onzekerheid zijn het grootst bij vrouwen die een anti-hormonale nabehandeling hebben ondergaan. Die wordt vaak gegeven bij vrouwen die voor kanker zijn behandeld die voor hormonen gevoelig is. De medicijnen die de kans op een terugkeer van de ziekte verkleinen, herinneren hen dagelijks aan de ziekte.

Nursing ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.