Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ex-kankerpatiënten minder moe na therapie

Cognitieve gedragstherapie helpt driekwart van de genezen kankerpatiënten binnen een half jaar van hun vermoeidheidsklachten af.

Dat stelt psycholoog Marieke Gielissen in een onderzoek waarop ze donderdag 17 januari promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Gedrag
Met de therapie wordt voorkomen dat bepaald gedrag de vermoeidheid in stand houdt. Middagdutjes en een verstoorde biologische klok zijn vaak hindernissen voor de patiënt om van die vermoeidheid af te komen. ‘Bij de deelnemers aan mijn onderzoek is geen lichamelijke oorzaak voor de vermoeidheidsklachten te vinden’, benadrukt Gielessen. ‘Ook de kankersoort of de behandeling die ze hiertegen hebben gehad, is niet van invloed op hun vermoeidheid.’

Angst
Een kwart van de mensen die, zonder deze therapie, genezen zijn van kanker is drie jaar later nog steeds ernstig moe, aldus de promovenda. Gielissen noemt als verklaring voor de vermoeidheidsklachten onder meer angst dat de ziekte terugkomt en een slecht slaap- en waakpatroon.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.