Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ex-kankerpatiëntjes later vaak opnieuw ziek

MAARSSEN - Kinderen die kanker overleven hebben een grote kans op nog meer gezondheidsproblemen in hun latere leven. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, dat gisteren in de New England Journal of Medicine is gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt dat overlevers van jeugdkanker drie keer meer kans hebben om een chronische ziekte te ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten die nooit kanker hebben gehad. Ze hebben daarbij nog eens acht keer meer kans om opnieuw een ernstige of dodelijke ziekte te krijgen.

Hodgkin
De Amerikaanse onderzoekers bekeken 10.000 mensen die jeugdkanker hadden gehad, en 3000 die een gezonde jeugd achter zich hadden. De kanker was bij allen tussen 1970 en 1986 vastgesteld. Bij de mensen die vroeger ziek waren geweest, bleek vaak later in het leven hartproblematiek, nierfunctiestoornissen, osteoporose en een terugkeer van kanker voor te komen. Vooral de mensen die vroeger botkanker, Hodgkin of kanker aan het centrale zenuwstelsel hadden gehad bleken vatbaarder te zijn voor nieuwe ernstige aandoeningen later in hun leven.

Medisch toezicht
De uitkomsten van het onderzoek vragen om betere begeleiding van ex-kankerpatiëntjes in de loop van hun leven, meldt onderzoekster Dr. Anna Meadow van het kinderziekenhuis in Philadelphia. Volgens haar moeten de kinderen na het verdwijnen van de kanker hun hele leven onder medisch toezicht blijven. Van de onderzochte groep stond minder dan 20% na hun ziekte nog onder controle van een arts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.