Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Expertisegebied Longverpleegkundige vervangt Beroepsdeelprofiel

V&VN Longverpleegkundigen heeft het Expertisegebied longverpleegkundige gepresenteerd. In dit document staat omschreven hoe longverpleegkundigen hun beroep goed kunnen invullen.
Expertisegebied Longverpleegkundige vervangt Beroepsdeelprofiel

De omschrijving van de kennis, vaardigheden en beroepshouding vervangt het Beroepsdeelprofiel Longverpleegkundige uit 2004.

Complexere zorg

Sandra van Duijn, voorzitter van V&VN Longverpleegkundigen over de reden van de nieuwe beroepsomschrijving: ‘De zorg voor mensen met een longaandoening is de afgelopen jaren omvangrijker en complexer geworden. Patiënten met longaandoeningen leven langer terwijl de ziekenhuisopnames steeds korter duren. Het overdragen van een groot deel van de poliklinische behandeling aan de extramuraal werkende longverpleegkundige maakt dat het merendeel van de mensen met astma/COPD snel en adequaat kan worden behandeld zonder dat er sprake hoeft te zijn van een ziekenhuisopname. Zorg wordt steeds vaker verleend binnen verschillende ketens en transmurale samenwerkingsverbanden. Dit doet een groot beroep op de specialistische kennis en kunde van de longverpleegkundige’.

Jeugdverpleegkundige

Eerder dit jaar presenteerde V&VN Jeugdverpleegkundigen de beroepsomschrijving van de jeugdverpleegkundige in de publicatie Expertisegebied Jeugdverpleegkundige.

V&VN werkt aan de omschrijving van nieuwe expertisegebieden als volgende stap in het project V&V 2020, waarbij een voorstel is gedaan voor nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Voor de publicaties Expertisegebied longverpleegkundige en Expertisegebied zie de website van V&VN: www.venvn.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.