Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Explosie aan hooikoortsklachten in ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen melden een grote toename van het aantal gevallen van hooikoorts. Niet alleen zijn er meer patiënten, ook hebben zij het dit jaar harder te pakken.
Explosie aan hooikoortsklachten in ziekenhuizen

‘Mensen die de laatste jaren matige klachten hadden, hebben het nu echt zwaar’, zegt Thomas Ruste­meyer, dermatoloog van het VU medisch centrum te Amsterdam. ‘Meer personen beginnen medicijnen te gebruiken.’ Omdat er geen landelijke cijfers zijn, valt niet te zeggen hoe veel groter de toeloop exact is. Boosdoener is het ongewoon droge en warme weer. ‘Hierdoor zit er veel meer stuifmeel in de lucht dan in andere jaren’, zegt Maria van den Eijnden-Manders, analiste van algemeen klinisch laboratorium van het Elkerliek ziekenhuis te Helmond. ‘We hebben bijvoorbeeld nu 1.600 berkenpollen per kubieke meter lucht, tegen 600 op de top vorig jaar.’ Ook bij het andere telstation in Leiden worden veel meer pollen gemeten in de lucht.

Verergering
Hans de Groot, allergoloog van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Voorburg, merkt dat bij patiënten met hooikoorts de laatste jaren de klachten verergeren. ‘Je ziet een intensivering van het pollenseizoen. Mensen die normaal twee weken niet lekker waren, trekken begin februari al aan de bel. Dat duurt tot juni en soms zelf tot eind augustus.’ De oorzaak hiervan is onduidelijk. Volgens De Weger is er geen bewijs dat het pollenseizoen langer of intensiever wordt. Wel staat vast dat hooikoortspatiënten op steeds jongere leeftijd last krijgen. ‘Vroeger zagen we geen symptomen voordat kinderen 6 tot 7 waren,’ zegt De Groot. ‘Nu zie je dit al rond 2 tot 3 jaar.’ Rustemeyer beaamt dat. Bovendien is er volgens hem in de westerse wereld al tientallen jaren sprake van een toename in het aantal allergieën. Een populaire verklaring voor het toegenomen aantal allergieën is de betere lichaamsverzorging. Door de afwezigheid van ziekteverwekkers wordt het afweersysteem lui en reageert het op fel op ongevaarlijke stoffen zoals pollen.

Verpleegkundigen en allergie
Het is van groot belang dat verpleegkundigen een allergie bij een patiënt vroegtijdig herkennen. Vooral omdat patiënten de eigen situatie vaak onderschatten, terwijl allergische reacties zeer ernstig en zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Om alert te zijn op een allergie, is het allereerst belangrijk om te weten wat het precies is en welke processen hierbij een rol spelen. Meer informatie over allergieën en bijbehorende interventies krijg je op het Allergiecongres van Reed Business Events Gezondheidszorg, op dinsdag 7 juni in de Reehorst te Ede. Bestel je kaartjes vóór 3 mei, dan krijg je een behoorlijke korting!

Volkskrant
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.