Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Extra geld voor zeggenschap verpleegkundigen, loket nu open

Er is 5 miljoen extra beschikbaar gekomen vanuit het ministerie van VWS voor het Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht. Het loket om de subsidie aan te vragen, is nu open.
3 verpleegkundigen overleggen bij een pc.
Voor verpleegkundig leiderschap moet je weten wie je bent en hoe je jouw talenten kunt inzetten. Foto Arno Massee

Het geld is bedoeld voor zorgorganisaties die de zeggenschap en veerkracht van verpleegkundigen, verzorgenden of verpleegkundig specialisten willen versterken. Het Landelijk Actieplan Zeggenschap & Veerkracht is een initiatief van onder meer beroepsvereniging V&VN en werkgeversorganisaties ActiZ en NVZ.

Denk nu al na over wat jou meer zeggenschap zou geven, benadrukt programmaleider Annamarike Seller-Boersma, tevens verpleegkundig directeur van het Amsterdam UMC. ‘Laat het niet gebeuren dat bestuurders subsidie aanvragen voor ideeën waar jullie niet beter van worden. Brainstorm met elkaar en spreek je uit.

Opening subsidieloket

Het subsidieloket van VWS ging in september 2022 open. Het loket zal naar verwachting 2 weken openstaan en rond 23 september sluiten.

Na toekenning van subsidie, krijg de organisatie een jaar de tijd om met het ingediende actieplan aan de slag te gaan. Het uitgangspunt is dat een organisatie het merendeel van de subsidie (denk aan minimaal 60%) besteedt aan loonkosten van de zorgmedewerkers die werken aan de uitvoering van het actieplan.

Het gaat per subsidieaanvraag om een impuls van maximaal €50.000. De subsidies worden verdeeld over verschillende werkvelden van de zorg.

Meer zeggenschap

Het idee van meer zeggenschap is dat zorgverleners altijd betrokken moeten worden bij de wijze waarop zorg wordt verleend in de organisatie. Verpleegkundigen en verzorgenden worden nu niet standaard meegenomen in de besluitvorming daarover, terwijl zij wel de kennis en expertise hebben en verantwoordelijk zijn voor de uitvoering.

De eerste lokale plannen worden al gemaakt, meldt de NVZ. Zo is er een revalidatie-instelling die een plan maakt om te werken met verpleegkundige doelen en resultaten. En een VVT-organisatie die van plan is de verpleegkundige invloed in kwaliteitscommissies te vergroten.

Concept-project

Op de website van het actieplan staat een stappenplan voor het schrijven van een subsidievoorstel. Dit stappenplan is aangevuld met concrete hulpmiddelen. Er is ook een concept-projectplan te vinden. Verder bevat de website een inhoudelijk kader voor onderwerpen die geschikt zijn en een overzicht met de elementen die van belang zijn voor het indienen van een lokaal actieplan.

1 REACTIE

  1. Er is 5 miljoen extra beschikbaar gekomen vanuit het ministerie van VWS voor het Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht. Het loket om de subsidie aan te vragen, gaat begin september open. Mooi en hoe nu verder wanneer er geen totaal pakket komt om einde3lijk eens na vijftig jaar het verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk te maken hun beroep op professionele wijze uit te voeren. Wat te denken van doorlopende hoog gekwalificeerde cursussen; wat te denken eindelijk eens te stoppen met compleet onzinnig registreren, wat te denken van goede doorgroei mogelijkheden; wat te denken van volledige medezeggenschap en de daarbij behorende medebeslissingsbevoegdheid op directie en bestuursniveau en wat te denken van een behoorlijk salaris die past bij hun taken en verantwoordelijkheden? Eerst zien dan geloven, de mooie praatjes vanuit de politiek kennen we al. Vanaf 1972 is bekend dat er te weinig handen aan bed zijn en wat heeft de politiek gedaan om meer handen aan bed te krijgen. Het resultaat vijftig jaar later, zegt alles.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.