Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra handen voor de zorg: in 1 week 450 zorgverleners gevraagd

Oud-zorgverleners kunnen zich nog steeds aanmelden voor Extra handen voor de zorg, het initiatief dat tijdens de eerste coronagolf ruim 20.000 enthousiaste helpers opleverde. Een nieuwe campagne moet oud-zorgverleners weer over de streep trekken.
Extra handen voor de zorg

Tijdens de coronacrisis matcht Extra handen voor de zorg vrijwilligers met ervaring en/of een opleiding in de zorg aan zorgorganisaties die deze tijdelijke extra handen kunnen gebruiken. In een week tijd in oktober vroegen zorginstellingen al om 450 zorgmedewerkers. Op social media startte onlangs een wervingscampagne.

Animo tweede golf covid-19

Hoeveel reacties verwacht Extra Handen in de tweede golf te krijgen? Woordvoerder Arjan Huijsmans kan het moeilijk inschatten: ‘De 20.000 nieuwe aanmeldingen zullen we dit keer niet halen, denk ik. Meer mensen hebben gelukkig hun eigen werk weer terug, en de adrenaline van de eerste golf is er niet meer. Toch is het tekort aan medewerkers nog steeds enorm. Alle beetjes helpen.’

Extra handen tijdens eerste golf

In de eerste coronagolf kreeg Extra handen voor de zorg tot en met eind juni 22.817 aanmeldingen van mensen die aanboden om te helpen. Daarvan hebben 7.873 een BIG-registratie.

De meeste aanmelders van wie de achtergrond geregistreerd is, zijn (oud-)verpleegkundigen (6.346), op afstand gevolgd door (oud-)helpenden (1.965) en (oud-)verzorgenden (1.865). De vraag vanuit werkgevers lag vooral bij deze drie groepen.

Huijsmans schat in dat in de eerste golf ongeveer 4 tot 5 duizend personen daadwerkelijk ingezet zijn. Dit komt neer op ruim de helft van de voorgestelde personen en een vijfde van de totale groep aanmelders.

Geen exacte cijfers

Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar van het aantal daadwerkelijk ingezette aanmelders. Hoe kan dat? ‘In korte tijd is deze service opgezet’, vertelt Huijsmans. ‘Daarbij moesten verschillende initiatieven worden samengevoegd. Door de snelheid is er minder aandacht besteed aan de terugkoppeling vanuit de werkgevers. We vroegen het ze wel, maar in de drukte had dit niet bij alle werkgevers prioriteit.’

Veranderingen tweede golf

Dat moest anders, vindt Huijsmans: ‘Het is belangrijk om zicht te hebben op de inzet van mensen. Daarom is de terugkoppeling vanuit werkgevers vereenvoudigd in een nieuwe database. Maar ook daarmee zal 100% zicht op de inzet niet gehaald worden. We blijven afhankelijk van de werkgevers om de inzet in het systeem aan te geven.’

Ook wordt de database opgeschoond. ‘Want het is de vraag of mensen die zich tijdens de eerste maanden aanmeldden, nu nog tijd en zin hebben. In die tijd zaten nogal wat mensen werkloos thuis, dat is nu een stuk minder.’

Extra handen voor de zorg

Extra handen voor de zorg is een breed, niet-commercieel samenwerkingsverband van brancheorganisaties, vakbonden, regionale werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen, Extra ZorgSamen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Cafébaas Jo, gepensioneerde Marijke, boekhouder Jessica en leerkracht Mayke voelden zich geroepen om te helpen en verruilden tijdelijk hun andere werk voor een job in de frontlinie. Lees hun verhalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.