Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Extra opleidingsplaatsen verpleegkundig specialist

Er komen 300 extra opleidingsplaatsen voor verpleegkundig specialisten en physician assistants. De ministerraad heeft hier afgelopen vrijdag mee ingestemd op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Extra opleidingsplaatsen verpleegkundig specialist

In het aankomende studiejaar 2012/2013 wordt het huidige aantal van 400 opleidingsplaatsen uitgebreid met 150 plaatsen. In het jaar 2013/2014 komen daar nog eens 150 extra plaatsen bij. Hoe deze extra plaatsen worden verdeeld over beide opleidingen, is nog niet bekend. Dat zal worden bepaald in overleg met de hogescholen en zorginstellingen.

Taakherschikking
Met de ophoging van het aantal opleidingsplaatsen wil het kabinet bijdragen tot meer taakherschikking, zodat alle zorgverleners zelfstandig taken kunnen uitvoeren waar zij het beste in zijn. ‘Deze stimulans zal meer dynamiek in de zorgmarkt brengen’, schrijven Schippers en Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Door de effectievere en efficiëntere inzet van zorgpersoneel wordt niet alleen de kwaliteit van de zorgverlening verhoogd, ook het carrièreperspectief van zorgpersoneel wordt vergroot.’

Nurse Practitioner
De opleiding Master Advanced Nursing Practice (MANP) wordt gegeven aan negen hogescholen in Nederland, vijf instellingen daarvan bieden ook de opleiding Master Physician Assistant. De MANP is een opleiding voor verpleegkundigen met een hbo- of wo-opleiding die al twee jaar werken. De master leidt op tot Nurse Practitioner. In deze functie ontwikkelen zij zich tot expert in een specifieke patiëntencategorie en verrichten zowel medische als verpleegkundige taken. Als Master Physician Assistant (MPA) leren verpleegkundigen medisch te redeneren en ontwikkelen zij medische vaardigheden waarmee ze artsen ondersteunen in hun werkzaamheden.

Medicatie voorschrijven
Sinds 1 januari dit jaar mogen verpleegkundig specialisten zelfstandig medicatie voorschrijven, injecties geven en puncties verrichten. Een wetswijziging van de Geneesmiddelenwet en de Wet BIG geeft de verpleegkundig specialist de bevoegdheid voor het indiceren en verrichten van voorbehouden handelingen.

Rijksoverheid, HBO-raad
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.