Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra uren thuiszorg na zwartboek FNV

Dertien Wmo-cliënten in Groningen hebben na een nieuw keukentafelgesprek met steun van de FNV extra uren thuiszorg gekregen. De FNV heeft een zwartboek gepresenteerd met in haar ogen onterechte kortingen op uren thuiszorg.
homecare_14.jpg
De rechter zei dat gemeenten maatwerk moeten leveren en niet zomaar het aantal uren mogen verminderen.

Dit meldt Zorgvisie, vakblad voor zorgmanagers. Driekwart van de gemeenten voeren de Wmo niet goed uit. Dat concludeerde de vakbond FNV in na eigen onderzoek. Ze houden zich niet aan de rechterlijke uitspraken die de Centrale Raad van Beroep deed in mei. De rechter zei toen onder meer dat gemeenten maatwerk moeten leveren en niet zomaar het aantal uren mogen verminderen.

Nieuw keukentafelgesprek Wmo
In de gemeente Groningen is de FNV in november een zorgactie gestart om voor cliënten een nieuwe keukentafelgesprek aan te vragen. De vakbond zat bij die gesprekken om cliënten te ondersteunen. Met succes, want voor dertien cliënten betekent dit dat ze meer uren zorg krijgen. In sommige gevallen gaat het om vier uur per week.

FNV-zwartboek Groningen
De FNV heeft een zwartboek gepresenteerd met dertien casussen die volgens de bond aantonen dat de gemeente onzorgvuldig te werk is gegaan bij het terugdraaien van het aantal uren thuiszorg. FNV-bestuurder Maureen van der Pligt wil dat de gemeente Groningen haar Wmo-beleid gaat aanpassen. ‘Het zwartboek geeft een beeld van de cliënten die onterecht zijn gekort op hun uren. De gemeente Groningen is onzorgvuldig te werk gegaan en moet het beleid gaan aanpassen. De wethouder kan dan wel naar zijn eigen onderzoek wijzen dat mensen tevreden zijn over hun thuiszorg, maar het FNV-actiepunt en de eerste vijftig claims bewijzen het tegendeel.’

Wmo-checklist
De FNV heeft onlangs een Wmo-checklist ontwikkeld om het beleid van gemeenten te toetsen. Met deze checklist kunnen wethouders en gemeenteraadsleden hun eigen beleid tegen het licht houden. Ook thuiszorgmedewerkers, cliënten en lokale FNV-afdelingen kunnen het beleid in gemeenten langs de meetlat leggen. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.